„Este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 milioane lei, cu resurse europene, 410 milioane lei bani europeni din Programul Educaţie şi Ocupare pentru perioada din exerciţiul financiar 2021-2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul naţional”, a spus Cărbunaru.

Dan Cărbunaru a anunțat că Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului din învățământ 

”Guvernul României a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic. Repet, în contextul discuţiilor pe care reprezentanţii Guvernului le-au purtat în aceste zile cu liderii sindicatelor din Educaţie. Voi prezenta ceea ce în următoarele minute deja iniţiatorii actului normativ, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene care răspunde de asigurarea resurselor europene pentru implementarea acestor măsuri şi Ministerul Educaţiei le vor posta în transparenţă decizională pe site-urile proprii, urmând ca acest act normativ să ajungă pe masa Guvernului şi, în cel mai scurt timp să fie şi aprobat.” , a declarat Cărbunaru.

Citește și: Greva aduce haosul în școli

Acesta a explicat că este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 milioane lei, cu resurse europene, 410 milioane lei bani europeni din Programul Educaţie şi Ocupare pentru perioada din exerciţiul financiar 2021-2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul naţional.

Ce a declarat Dan Cărbunaru

„Aşadar în total, 723 milioane lei care se vor adăuga la cele 300 milioane lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, lucru care s-a întâmplat deja vineri. Împreună sumt 1,23 miliarde lei pe care Guvernul îi alocă în aceste zile pentru majorările veniturilor personalului din sistemul educaţional. Sunt 273.532 de beneficiari, practic toţi angajaţii din sistemul de învăţământ care vor primi în mod diferenţiat următoarele sume:

Citește și: VIDEO- Greva profesorilor, ziua 6: profesorii sunt gata să intre în a doua săptămână de grevă. Sindicaliștii l-au ironizat pe Klaus Iohannis

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

- Cei 2.500 lei care reprezintă măsuri de susţinere, fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare salarială care va asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea parţială a costurilor generate de rata inflaţiei şi tranziţia spre noua grilă de salarizare.

- Pentru personalul didactic şi didactic auxiliar şi alte sume, în total 1.000 lei pentru personalul nedidactic care vor primi acest bani în iunie şi septembrie, în timp ce personalul didactic şi didactic auxiliar va primi 1.000 lei în luna iunie şi 1.500 lei în luna octombrie, aşa cum am anunţat”, a completat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Sindicatele din educaţie răspund ofertei Guvernului: ”Nu a rezolvat cerinţa esenţială”

Sindicatele din educație consideră că Executivul este singurul responsabil pentru continuarea grevei.

Aceștia susțin că oferta Guvernului nu a rezolvat cerinţa esenţială care să garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul unui debutant va fi cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.

Membrii sindicatelor din educație doresc emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie.

Sindicatele din educaţie răspund ofertei Guvernului

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” consideră că Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest. După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluţie care să ducă la stingerea conflictului din educaţie. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleaşi prime/vouchere pe care angajaţii din învăţământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniştri cu care să negociem? De vineri am aşteptat invitaţia la discuţii, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susţinut de purtătorul de cuvânt al Executivului”, afirmă liderii sindicali într-un comunicat comun.

Citește și: Angajații din transporturi au ieșit în stradă, nemulțumiți de salarii: „Sunt proteste pentru supraviețuire”

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Sindicatele din educație sunt de părere că Executivul nu doreşte nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învăţământ. 

Ce au cerut sindicaliștii

Aceștia vor o majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice; emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie.

Citește și: Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului din învățământ. Anunțul făcut de Dan Cărbunaru

„Este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 milioane lei, cu resurse europene, 410 milioane lei bani europeni din Programul Educaţie şi Ocupare pentru perioada din exerciţiul financiar 2021-2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul naţional”, a adăugat Cărbunaru.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si