UPDATE: Primele măsuri stabilite de Guvernul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în ședința de Guvern de joi că se va acorda un sprijin de 100 de euro pe hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, cu scopul de a compensa pierderile care s-au produs din cauza războiului din Ucraina. De asemenea, Executivul va stabili echivalarea permisului auto la categoriile B şi B1 pentru tractoare şi se va ocupa și de rezolvarea problemelor utilajelor agricole, mărind excepţiile de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodicăpentru categoria vehiculelor lente, astfel RAR va putea face ITP-ul la vehiculele agricole sau forestiere cu

laboratoare mobile la sediul fermelor.

Premierul a precizat că Guvernul are în vedere o lectură importantă privind amânarea cu caracter temporar la ratele la creditele producătorilor agricoli care au fost afectaţi de seceta din 2023.

„Acordăm un sprijin direct de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina, la culturile înfiinţate în toamna lui 2022. Compensaţia pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăşi 280.000 de euro. Estimăm peste 162 de mii de beneficiari şi un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro, sumă deja bugetată”, a declarat premierul.

Şeful Guvernului a mai spus că a considerat că este bun simţ şi cererea privind echivalarea permisului auto la categoriile B şi B1 pentru a conduce tractoare, pe care o vor legifera azi.

"Totodată, rezolvăm şi problema utilajelor agricole, extinzând excepţiile de la înmatriculare şi inspecţie tehnică periodică la categoria vehiculelor lente. De asemenea, RAR va putea efectua ITP-ul la vehicole agricole sau forestiere cu laboratoare mobile chiar la sediul fermelor. Rezonabil este să nu-l pui pe fermier să-şi ia utilajele din câmp sau pădure şi să meargă la RAR, ci să fie exact invers", a zis premierul în şedinţă.

Prim-ministrul a mai spus că "Guvernul are în primă lectură o măsură importantă, amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectaţi de seceta din 2023". "Sprijin total măsura şi ştiu că se lucrează susţinut, atât cu Banca Naţională, cât şi cu întreg sistemul bancar şi Consiliul Concurenţei, pentru a găsi cele mai potrivite formule tehnice. Sunt convins că finalizăm repede şi această schemă de ajutor pentru fermierii afectaţi", a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a mai spus că va fi modificat modul în care se face realizarea controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor şi prin care se stabilesc limite, potrivit legislației europene, privind toleranțele pentru depăşirea greutății camioanelor. Acesta a mai spus că ASF a spus deja public ca a identificat împreună cu transportatori modul spre a avea un nivel decent al RCA la transportul de marfă.

Premierul a mai anunțat adoptarea mai multor ordonanțe și hotărâri de guvern stabilite de comun acord cu transportatorii.

"Astfel, modificăm modul de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor şi stabilim limite, conform legislaţiei europene, privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor. Ce toleranţe sunt permise în Europa vor fi acceptate şi la noi", a mai declarat Marcel Ciolacu.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Potrivit șefului Executivului, instituția va clarifica elementele importante la care s-a ajuns la un numitor comun cu transportatorii în vederea efectuării inspecției tehnice periodice a vehiculelor lente şi atestarea profesională a persoanelor angajate din domeniul din transportul rutier.

„Guvernul este un partener corect de dialog. La nivelul ministerelor şi instituţiilor publice am preluat şi analizat solicitările transportatorilor, iar mâine, în şedinţa de Guvern vom aproba deja un set din măsurile convenite atât cu Ministerul Transporturilor, cât şi cu Ministerul Agriculturii. Vom rămâne în continuare la masa discuţiilor pentru a rezolva toate probleme legitime semnalate”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Guvernul aprobă astăzi un set de măsuri stabilite cu fermierii și transportatorii

Guvernul aprobă astăzi un set de măsuri stabilite cu fermierii și transportatorii

[Sursa foto: Guvernul României]

Soluții de la Guvern pentru transportatori și fermieri

Au fost pregătite mai multe proiecte de acte normative pentru ședința de joi. Sunt soluții stabilite pentru transportatori şi Ministerul Transporturilor care au în vedere următoarele lucruri:

„- Modificări cu privire la modalităţi de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierei. Sunt recunoscute rezultatele măsurărilor prin cântărire obţinute cu ajutorul mijloacelor de măsurare aparţinând autorităţilor competente din Statelor Membre ale Uniunii Europene cu care România are deschise puncte de trecere a frontierei, în baza Acordurilor bilaterale încheiate între părţi, atât pentru emiterea autorizaţiilor speciale de transport, cât şi pentru aplicarea sancţiunilor contravenţionale;

- Stabilirea unor limite, în conformitate cu legislaţia europeană şi din alte state membre ale UE, privind toleranţele pentru depăşirea greutăţii camioanelor;

Citește și: VIDEO- Violențe în Rusia după condamnarea la închisoare a unui opozant al războiului. Activistul: "Am luptat mereu pentru dreptate, pentru poporul meu"

- Sunt acordate intervale de depăşire a masei maxime total admise şi pe axe până la care nu se aplică sancţiuni contravenţionale şi nu se impune autorizarea circulaţiei acestor vehicule;

- Sunt clarificate unele aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum şi corelarea unor dispoziţii privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale;

- Sunt clarificate şi unele dispoziţii care reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea atestării iniţiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă”, spune sursa citată

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- Europa este paralizată de greve. Peste tot au loc proteste ale fermierilor și ale transportatorilor

Tot astăzi s-a discutat şi despre decontarea transportului elevilor, dialogul va continua până când se va găsi o soluție.

Un alt subiect rămas în analiză este despre restituirea parțială către operatorii de transport a accizei la carburant.

Consultările între reprezentanții transportatorilor şi Guvern vor continua cu întâlniri de lucru la nivelul Ministerelor Transporturilor şi Finanţelor.

Citește și: VIDEO- Medicii de familie riscă să închidă cabinetele. Protestele din sistemul sănătății au paralizat marile orașe

Alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, la întâlnire au participat din partea Guvernului: vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Transpoturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, şi şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

La dialog au fost prezenți și au participat: Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România, Consiliul Naţional al IMM-urilor din România, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, Federaţia Operatorilor Români de Transport, Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si