UPDATE: Greva din învățământ va continua

"Lucrurile nu sunt schimbate față de ziua de ieri premierul ne-a invitat la noi discuții, probabil legate de întreaga listă de revendicări", a declarat Hăncescu.

Acesta susține că este așteptată  o nouă rundă de negocieri  între reprezentanții Guvernului și sindicaliști. 

"Marți vor veni oamenii la școală și atunci vor decide...

marți este grevă, alte date eu nu am la această oră, oamenii au semnat pentru grevă generală",  a preciat Simion Hăncescu.

UPDATE: Guvernul aprobă OUG pentru majorarea salariilor din învățământ

Guvernul aprobă OUG pentru a liniști situaţia din sistemul de învăţământ. De la ora 13:30 și 19:00 vor avea loc consultări cu reprezentanții sindicatelor.

„Am convocat această şedinţă de guvern, astăzi, de 1 iunie, şedinţă excepţională pentru că am apreciat că este absolut necesar să facem în aşa fel încât să remediem tot ceea ce s-a întâmplat în aceşti 30 de ani în care cu adevărat s-au acumulat o serie de nedreptăţi şi inechităţi în sistemul educaţional, iar acestea trebuie să fie îndreptate. Este dreptul tuturor celor care astăzi îşi desfăşoară activitatea în sistemul educaţional din România, iar rolul nostru împreună cu dumnealor este să căutăm şi să adoptăm decizii care să rezolve aceste probleme. Sigur, nu ne putem asigura şi nu ne putem asuma că printr-o singură decizie şi printr-o singură activitate, aceste probleme vor putea să fie rezolvate”, a

afirmat Nicolae Ciucă.

“Ordonanţa de urgenţă de astăzi schimbă radical modul de salarizare în educaţie, pentru că am considerat că este necesar ca noi toţi să înţelegem rolul şi menirea pe care o au atât dascălii, cât şi întreg sistemul pe întreg lanţul, de la autorităţi la instituţiile de educaţie, îl au în identificarea soluţiilor şi asigurarea unui sistem educaţional aşa cum ni-l dorim noi toţi. Practic majorările salariale de care vor beneficia toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în sistemul de educaţie beneficiază astăzi de garanţia coaliţiei de guvernare.

Ne-am asumat cu toţii prioritizarea educaţiei în programul de guvernare şi în tot ceea ce înseamnă obiectivele pe care noi ni le-am propus, fiind conştienţi de faptul că România va avea viitor doar printr-un sistem de educaţie care să beneficieze de transformările, de reformele necesare, de recuperarea celor care s-au pierdut de-a lungul timpului şi în felul acesta să avem garanţia că responsabilitatea pe care ne-am asumat-o va produce efecte în sistemul de educaţie”, a mai transmis premierul.

“Întregul personalul din sistemul de educaţie, aproximativ 330.000 de oameni care, trebuie să recunoaştem, au zilnic grijă de copiii noştri vor beneficia de o nouă grilă de salarizare vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare. Din perspectiva noastră, este garanţia. încrederii că discutăm despre un proces ireversibil care va fi consolidat prin dialog cu întreg mediul asociativ, care va fi consolidat prin măsurile care vor fi luate la nivelul Ministerului Educaţiei şi la nivelul Guvernului, astfel încât să asigure derularea întregului proces de reformă din educaţie”, a mai declarat Ciucă.

“Apreciem că este momentul să recunoaştem că astăzi România nu îşi mai poate permite să ţină dascălii şi elevii departe de şcoală. Sunt momente foarte importante pentru copiii din clasa a VII-a. Sunt momente importante pentru tinerii care finalizează liceul şi trebuie să intre în examenul de bacalaureat. Sunt aspecte pe care le-am avut şi le avem în continuare în vedere, astfel încât să intrăm în normalitate şi să asigurăm o coerenţă a întregului proces de transformare şi de modernizare a educaţiei în România.

Sunt convins că prin decizia de astăzi şi întâlnirile pe care le vom avea astăzi cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie, vom reuşi împreună să redăm speranţa unui viitor mai bun pentru copiii noştri, pentru că atât noi, cât şi ei îşi doresc să reuşească în viaţă, îşi descoperă menirea şi îşi doresc să valorifice talentul fiecăruia dintre ei”, a mai transmis premierul Ciucă.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

 

UPDATE: Pe ordinea de zi a fost anunțat și un proiect OUG într-un proiect din domeniul sănătății

Pe lângă proiectul de OUG pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat, pe ordinea de zi a şedinţei de joi se mai află un proiect de OUG privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanţare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Sănătate şi din împrumuturi contractate cu Instituţiile Financiare Internaţionale, precum şi o analiză referitoare la MEMORANDUMUL cu tema: Mandatarea Ministerului Economiei, autoritate publică naţională cu atribuţii în domeniul politicilor industriale, pentru identificarea oportunităţilor de finanţare printr-un mecanism de schemă de ajutor de stat în ceea ce priveşte industria energointensivă în acord cu prevederile Cadrului Temporar de Criză şi Tranziţie.

UPDATE: La 12:30 vor avea loc consultări între Nicolae Ciucă și reprezentații sindicatelor

Ședința de la Guvern va începe la ora 12:00, urmând ca la 12:30 premierul Nicolae Ciucă să se întânească cu liderii de sindicate.

Ședința de Guvern este programată să înceapă astăzi, la ora 12:00. Singurul punct de pe ordinea de zi este aprobarea Ordonanței de Urgență în scopul stabilirii unor măsuri pentru salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat. 

”Educaţia reprezintă o prioritate naţională reală la toate nivelurile, iar statul, mediul privat şi cetăţenii îşi asumă împreună responsabilităţi pentru susţinerea acesteia. În acest context, se urmăreşte performanţa şi calificarea tuturor celor implicaţi: elevi, personal didactic şi părinţi, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, în care protejarea şi afirmarea demnităţii umane au prioritate. Personalul didactic reprezintă o categorie de actori educaţionali, cu rol strategic în asigurarea performanţei la nivelul sistemului de învăţământ. Pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învăţământ, personalul didactic trebuie să îşi adapteze în permanenţă activitatea la realităţile unei Românii moderne şi la nevoile elevilor. În acest context, majorarea salariilor personalului didactic/ didactic auxiliar şi personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior reprezintă o măsură care susţine creşterea calităţii actului educaţional”, se arată în Nota de Fundamentare a actului normativ.

Ce prevede documentul?

Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază:

a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;

b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie;

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citește și: Evaluare Națională 2023: Va fi amânat examenul pentru clasa a 8-a. Anunț important pentru elevi

Guvernul se reunește astăzi pentru aprobarea OUG privind salariile din educație.

Guvernul se reunește astăzi pentru aprobarea OUG privind salariile din educație.

[Sursa foto: Guvernul României]

Majorările menționate anterior sunt suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei. Oferta a fost prezentată înainte de liderii coaliţiei şi miniştrii de linie liderilor sindicali, iar aceștia au transmis-o în teritoriu.

Miercuri seară, liderii sindicaliștilor au declarat că au primit refuzuri din teritoriu, ceea ce înseamnă că salariaţii din sistem resping această ofertă şi greva continuă.

Solicitările sindicaliștilor din învățământ sunt:

• Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;

• Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).

Citește și: VIDEO- Salariu crescut cu 1000 de lei pentru profesori și 400 de lei pentru personalul nedidatic


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si