Close sidebar
Close sidebar

Guvernul Cîțu dă undă verde pentru angajarea a 1.000 de funcționari la Casele de pensii

Guvernul Cîțu dă undă verde angajărilor la nivelul caselor teritoriale de pensii. Executivul urmează să adopte în ședința de azi de la ora 13.00 o Ordonanță de Urgență privind unele măsuri din domeniul pensiilor publice, prin care suplimentează cu 1.000 numărul maxim de posturi al Casei Naționale de Pensii Publice.

Razvan Ilie,

Guvernul suplimentează numărul maxim de posturi al Casei Naționale de Pensii Publice, cu 1000 de posturi încadrate în categoria funcțiilor contractuale, pentru o perioadă determinată, respectiv până la data de 31 decembrie 2022 [Sursa foto: Guvernul României]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Guvernul suplimentează numărul maxim de posturi al Casei Naționale de Pensii Publice, cu 1000 de posturi încadrate în categoria funcțiilor contractuale, pentru o perioadă determinată, respectiv până la data de 31 decembrie 2022, potrivit actului normativ pregătit să fie adoptat în ședința de joi.

Citeste si: Cum explică Guvernul eroarea din CV-ul lui Florin Cîțu cu privire la studile din America

De ce e nevoie de 1.000 de oameni în plus la casele de pensii

Executivul precizează că aceste angajări se fac în vederea evaluării pensiilor din sistemul public de pensii, conform Ordinului nr.487 din 31.05.2021 al ministrului Muncii și protecției sociale, privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023.

Citeste si: Ludovic Orban îşi va depune candidatura pentru un nou mandat la șefia PNL

Guvernul consideră că se confruntă cu situație extraordinară și că o eventuală legiferare pe altă cale decât delegarea legislativă, chiar în procedură de urgenţă, nu ar fi de natură să înlăture de îndată consecințele negative ce pot fi create pentru beneficiarii sistemului public de pensii.

Citeste si: Premierul Florin Cîțu, anunț despre prețul la benzină și motorină. "Veți vedea că va scădea"

Recalcularea pensiilor, un efort uriaș

Pentru adoptarea OUG-ului de azi, Executivul invocă deficitul de personal de la nivelul caselor teritoriale de pensii raportat la numărul de pensionari aflați în evidența acestora și la complexitatea documentației în raport de care se stabilesc drepturile de pensie cu consecințe în derularea procesului de evaluare a dosarelor de pensii absolut necesar în vederea recalculări pensiilor.

În cazul în care, în urma procesului de recalculare rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se păstrează cuantumul avantajos, precizează Executivul.

Citeste si: Marcel Ciolacu: „Când te urci beat la volan eşti iresponsabil. Când faci împrumuturi şi nu mai dai banii înapoi... ţepar”

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Premergător procesului de recalculare, pensiile stabilite conform legislației anterioare vor fi evaluate, procedura de evaluare fiind stabilită prin Ordinul nr. 487/31.05.2021 al ministrului muncii și protecției sociale privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 01 septembrie 2023.

Un angajat al casei teritoriale de pensii deservește în prezent un număr de 1.800 pensionari, ceea în condițiile actuale este peste limita de lucru și generează întârzieri în soluționarea dosarelor de pensii și nemulțumiri în rândul beneficiarilor sistemului public de pensii.

Citeste si: Prețuri mai mari la restaurante

În evidența sistemului public de pensii figurează un număr de aproximativ 5 milioane de pensionari și aprox. 6 milioane de asigurați.

Cum poți să te angajezi ca funcționar în Ministerul Muncii

Ocuparea posturilor prevăzute în Ordonanța de guvern de azi se face prin concurs. Concursul pentru ocuparea unui post constă în 3 etape succesive, după cum urmează:

a) selecţia dosarelor de înscriere;
b) proba scrisă, care constă în rezolvarea unui test grilă;
c) interviul.

- În termen de 7 zile lucrătoare înainte de data stabilită pentru proba scrisă a concursului
pentru ocuparea posturilor prevăzute la art. 1, se publică anunțul pentru ocuparea acestora.
- În vederea participării la concurs, candidaţii depun dosarul de concurs în termen de 2 zile lucrătoare de la data afişării anunţului pentru ocuparea postului vacant.
- Condiţiile specifice se stabilesc pe baza fişei postului, unitar, la propunerea Casei Naționale de Pensii Publice.

Pentru înscrierea la concurs candidaţii vor prezenta un dosar de concurs care va conţine
următoarele documente:
a) cerere de înscriere la concurs;
b) copia actului de identitate sau orice alt document care atestă identitatea, potrivit legii,
după caz;
c) copiile documentelor care să ateste nivelul studiilor şi ale altor acte care atestă
efectuarea unor specializări, precum şi copiile documentelor care atestă îndeplinirea
condiţiilor specifice ale postului;
d) carnetul de muncă sau, după caz, adeverinţele care atestă vechimea în muncă, în
meserie şi/sau în specialitatea studiilor, în copie;
e) cazierul judiciar sau o declaraţie pe propria răspundere că nu are antecedente penale
care să-l facă incompatibil cu funcţia pentru care candidează;
f) adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare eliberată cu cel
mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului sau de către unităţile sanitare abilitate;
g) Curriculum vitae.

Personal puțin, nemulțumit de salarii și supraîncărcat 

Potrivit notei justificative a actualei Ordonanțe de Urgență, la nivelul CNPP (Casa Națională de pensii) și CTP-urilor (caselor teritoriale de pensii), necesarul de personal ar fi estimat la 5.500 de posturi.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

În prezent, numărul total de posturi aferent CNPP și CTP-uri este de 3480, din care, la nivelul caselor teritoriale de pensii există un număr total de 3186 de posturi- pentru realizarea tuturor atribuțiilor statutare referitoare la stabilirea și plata pensiilor, dar și a altor drepturi prevăzute de acte normative cu caracter special aflate în gestionarea CNPP, precum și pentru evidența asiguraților și activitățile conexe.

De asemena, volumul de muncă pe care îl presupune acțiunea de evaluare a dosarelor de pensii din sistemul public de pensii, nu se poate realiza doar cu personalul existent care este deja supraîncărcat și migrează spre alte instituții publice cu un volum și stres de muncă mai mic, dar și cu salarii mai atractive.

Guvernul reclamă restructurările de posturi majore survenite în cadrul caselor teritoriale de pensii din ultimii ani, volumul de muncă crescut/dublat prin apariția de noi modificări legislative/cereri de recalculare a dosarelor de pensii/eliberare adeverințe stagii de cotizare etc.;

În aceste condiții, suplimentarea cu cele 1.000 posturi și a costurilor aferente "reprezintă o urgență și un obiectiv major al Casei Naționale de Pensii Publice, cu consecințe pozitive majore asupra vieții și drepturilor legale ale beneficiarilor sistemului public de pensii".

Actul normativ poate fi văzut aici

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI