Guvernul se reuneşte joi, de la ora 16:00, într-o ședință în care ar urma să adopte Ordonanţa de urgenţă cu privire la măsurile pentru bugetul pe 2021. Executivul mai așteaptă să primească un aviz de la Consiliul Economic și Social (CES) înainte de adoptarea ordonanței. Vezi agenda ședinței de azi mai jos.

Premierul Florin Cîțu a anunțat zilele trecute că deficitul bugetar este estimat de guvern la maximum 7,16% din PIB, o cifră care "este oricum mare".

Pentru păstrarea în acest deficit, punctul de pensie nu va mai crește în 2021, iar o parte dintre sporurile acordate salariaţilor bugetari vor fi reduse sau chiar eliminate.  

Citeste si: Decizia liderilor coaliției în legătură cu sporurile bugetarilor

Pensii înghețate, adio vouchere de vacanță, sporuri tăiate

Ministerul Finanţelor a publicat, luni seară, proiectul OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Proiectul de act normativ prevede îngheţarea pensiilor în acest an, neacordarea de vouchere de vacanţă în instituţiile şi autorităţile publice, eliminarea sporului primit de angajaţii din prefecturi implicaţi în activităţi de combatere a pandemiei.

Proiectul mai stipulează că studenţii vor plăti jumătate din preţul biletelor pentru călătoria cu trenul şi propune, de asemenea, amânarea până în primăvara anului viitor, a aplicării Legii personalului feroviar.

Potrivit iniţiatorilor, neadoptarea acestor măsuri ar genera un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat de 1% din Produsul Intern Brut în anul 2021, afectând sustenabilitatea finanţelor publice.

Citeste si: Salariile de mii de euro de la stat ar putea să dispară. Ce planuri are ministrul Muncii

Care va fi valoarea punctului de pensie în 2021

Valoarea punctului de pensie se menţine la 1.442

în acest an, iar începând din 2022 punctul de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

“Modificarea Legii nr. 127/2019 în sensul prorogării datei de intrare în vigoare a aceste legi la 1 septembrie 2023. Astfel, în anul 2021 valoarea punctului de pensie se va menţine la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare", se precizează în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, cuantumul efectiv al majorării şi data de acordare urmând a se stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Citeste si: Vești din Parlament. Pensiile speciale pentru parlamentari au fost anulate

Sopuri tăiate pentru angajații din prefecturi

Cât priveşte sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, acesta nu va mai fi acordat pe motiv că a creat o situaţie discriminatorie şi a generat nemulţumiri în rândul altor categorii de personal din instituţii publice implicate în activităţi de prevenire şi combatere a Covid 19.

“Abrogarea art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 131/2020 privind reglementarea unor măsuri, prin care s-a instituit sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului. Această măsură a creat o situaţie discriminatorie comparativ cu celelalte categorii de personal din instituţii publice implicate în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 şi a generat nemulţumiri în rândul acestora ”, se mai spune în documentul citat.

Reforme în companiile de stat, prin proiectul de buget

Premierul a mai anunţat că în companiile de stat, unde s-au înregistrat pierderi mari, va urma o perioa­dă de restructurare, inclusiv de an­ga­jaţi.

”Va fi o ordonanţă care va fi pusă în transparenţă şi va fi aprobată în şedinţa de Guvern. Se prelungesc măsurile active până la 30 iunie 2021. Munca flexibilă este o măsură care cred că se va permanentiza în România. În continuare sunt acele măsuri de ajutor de stat prin intermediul IMM Invest, noutatea că Agro IMM Invest o să fie aprobat în şedinţa următoare de Guvern, sper să fie gata cu toate avizele. Este o măsură pe care o aşteaptă cei din sectorul agricol, cu garanţii de până la 1 miliard de lei”, a spus Cîţu săptămâna trecută la Palatul Victoria.

Agenda ședinței de guvern din 18 februarie

I PROIECTE DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ
1. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale
Proiectul poate fi consultat la adresa:  https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2021/02/OUG-1.pdf

2. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative
Proiectul poate fi consultat la adresa:  https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2021/02/OUG-2.pdf

II. PROIECTE DE LEGI
1. PROIECT DE LEGE privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție
Proiectul poate fi consultat la adresa:  https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2021/02/LG.pdf

2. PROIECT DE LEGE pentru modificarea art.369 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal
Proiectul poate fi consultat la adresa:  https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2021/02/LG-1.pdf

III. PROIECTE DE HOTĂRÂRI
1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind acordarea cetăţeniei române domnului „Umaga Siaki Jack”
Proiectul poate fi consultat la adresa:  https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2021/02/HG-9.pdf

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind acordarea cetăţeniei române domnului „Shennan Stephen Ross”
Proiectul poate fi consultat la adresa:  https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2021/02/HG-10.pdf

3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind acordarea cetăţeniei române domnului „Richard II Patrick Neal”
Proiectul poate fi consultat la adresa:  https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2021/02/HG-11.pdf

4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea datelor de identificare și a valorii de inventar ale unui bun imobil aflat în domeniul public al statului și administrarea Regiei Autonome Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A. și transmiterea acestuia în administrarea Aeroclubului României
Proiectul poate fi consultat la adresa:  https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2021/02/HG-12.pdf

5. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiții" Pod peste Tisa în zona Tepliţa din Sighetu Marmaţiei", județul Maramureş
Proiectul poate fi consultat la adresa:  https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2021/02/HG-13.pdf
 

IV. NOTE
NOTĂ privind transmiterea unei cereri către Consiliul Județean Timiș, în scopul adoptării unei hotărâri ce are ca obiect transmiterea unui imobil situat pe teritoriul administrativ al municipiului Timișoara, identificat în cartea funciară a municipiului Timișoara nr.433876, nr. cadastral 433876, din domeniul public al județului Timiș, în domeniul public al statului, în vederea dării în administrare Ministerului Apărării Naționale, pentru desfășurarea activităților specifice domeniului apărării naționale.
Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2021/02/NOTA.pdf
 

V. PUNCTE DE VEDERE
1. PUNCTE DE VEDERE ale Guvernului referitoare la 23 inițiative legislative
Proiectul poate fi consultat la adresa:  https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2021/02/PUNCTE-DE-VEDERE-1.pdf


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si