In articol:
- Dacian Cioloș: Din acest moment mingea se întoarce în terenul domnului președinte
- UPDATE 11.00. Dacian Cioloș propune un armistițiu politic
- Care este programul votului în Parlament
- Cine votează pentru Guvernul Cioloș 2
- Ce va decide PSD cu privire la votul pentru guvern
- Ce urmează în cazul unui vot negativ
Dacian Cioloș: Din acest moment mingea se întoarce în terenul domnului președinte
După exprimarea votului din Parlament, Dacian Cioloș a declarat că USR și-a făcut datoria și va încerca să contribuie în continuare la găsirea uni soluții.
"Am fost azi în Parlament cu o propunere de soluție la situația de criză Am discutat despre soluții, dar practic parlamentarii au respins singură soluție pe care au avut-o pe masă. Exact cei care ne acuzau că blocăm găsirea unei soluții au prelungit situația de criză. Nu au făcut nicio propunere alternativă, dar azi au vorbit din nou despre lipsa de soluții", a declarat premierul desemnat.
"Acum o săptămână, m-am întâlnit cu conducerea PNL, cu Florin Cîțu, nu am văzut de atunci alternative. Când le vom vedea, le vom discuta. USR e pragmatic, propune soluții, dar pe masă, nu povești. Președintele Klaus Iohannis trebuie să facă propunere de premier", a mai spus Dacian Cioloș.
UPDATE. A început votul în plenul Parlamentului. Niciun reprezentant al PNL nu a luat cuvântul în timpul dezbaterilor.
Știrea inițială. Cel mai probabil, va fi reluată întreaga procedură de desemnare a unui nou premier, care trebuie să caute susţinere pentru învestirea unui Guvern cu puteri depline.
Citeste si: Dacian Cioloş, CV şi declaraţie de avere: Ce studii are premierul propus de Iohannis?
Calculele din Parlament arată că Dacian Cioloş, care are nevoie de 234 de voturi pentru Guvernul său, se bazează doar pe voturile USR, care are 80 de parlamentari în cele două Camere.
Citeste si: Gabriela Firea, confirmată cu COVID. "Toți din casă suntem vaccinați cu 3 doze"
UPDATE 11.00. Dacian Cioloș propune un armistițiu politic
Premierul desemnat Dacian Cioloş a propus, miercuri, în plenul Parlamentului, un armistiţiu politic şi a îndemnat parlamentarii să voteze guvernul propus de el pentru a scoate ţara din criză.
"Tradiţia noastră politică a dus de cele mai multe ori la conflicte şi cred că este necesar să începem să construim consens pe măsuri de urgenţă, în ciuda diferenţelor politice sau de viziune. Nu cred că o tabără are mereu dreptate, în timp ce cealaltă va greşi mereu. Politica românească trebuie să depăşească partizanatul şi tribalismul toxic, astfel încât să putem prelua unii de la alţii proiecte valoroase şi să ne asigurăm că ele pot deveni realitate. Ne interesează să scoatem căruţa din mocirlă, nu să stăm să ne uităm cum se scufundă", a afirmat Cioloş la prezentarea programului şi listei de guvernare.
El a spus că un guvern minoritar nu este o soluţie ideală, dar situaţia este una excepţională.
UPDATE 10.30. Dacian Cioloș: Mergem până la capăt
Premierul desemnat Dacian Cioloş şi-a exprimat speranţa ca parlamentarii să aibă înţelepciunea de a vota Cabinetul pe care l-a propus, pentru că ar fi "o soluţie imediată" de ieşire din criza politică şi de implementare a unor măsuri care să rezolve şi celelalte crize cu care se confruntă România.
"Vom merge în faţa Parlamentului să propunem o echipă care poate să guverneze în situaţie de criză, cu un program de guvernare adaptat acestei situaţii, cu soluţii pentru criza pandemică, pentru criza energetică şi pentru lansarea Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Deci, USR îşi asumă responsabilitatea politică cu care a fost mandatată de alegători. Mergem până la capăt, astăzi mergem în Parlament să prezentăm această echipă şi să prezentăm programul şi sper, încă o dată, în înţelepciunea parlamentarilor să voteze acest guvern", a afirmat Dacian Cioloş înainte de şedinţa plenului reunit al Parlamentului.
UPDATE 10.00. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat miercuri, cu puțin timp înainte ca Parlamentul să se reunească în ședință comună pentru a decide asupra Cabinetului Cioloș, că social-democrații nu vor vota acest guvern. ”Decizia e clară, nu vom vota acest guvern”, a spus liderul PSD.
Care este programul votului în Parlament
Premierul desemnat Dacian Cioloş va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului, după care urmează dezbaterile politice urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Miniștrii propuși de Dacian Cioloș, audiați în Parlament. Aviz negativ pentru cei mai mulți dintre ei
Cine votează pentru Guvernul Cioloș 2
PNL a decis să nu voteze la învestirea noului Guvern, dar să asigure cvorumul de şedinţă, singura concesie făcută pentru a păstra o uşă deschisă spre viitoare negocieri. Liberalii au votat în conducerea partidului să nu îl susţină pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier şi spun că protocolul iniţial semnat cu cei de la USR prevede clar că PNL este cel care dă premierul. PNL vrea să încerce să formeze o majoritate în jurul său, cu Cîţu premier, variantă respinsă categoric de USR până acum.
Liberalii vor ca, după eşecul de miercuri, să demareze negocierile, cu toate partidele, mai puţin cu AUR, pentru a încerca să construiască o majoritate, cu premier Florin Cîţu. Acesta a lăsat să se înţeleagă că negocierile ar putea fi purtate inclusiv cu PSD. Liberalilor le lipsesc 54 de voturi pentru a strânge o majoritate.
UDMR, prin vocea ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că parlamentarii Uniunii vor fi prezenţi în Parlament, însă nu vor vota pentru învestirea Cabinetului Cioloş.
Ce va decide PSD cu privire la votul pentru guvern
Social-democraţii se reunesc, miercuri dimineaţă, de la ora 9.00, în Biroul Permanent Naţional, cu o oră înainte de şedinţa Parlamentului în care este aşteptat Dacian Cioloş, pentru votul de încredere.
PSD şi AUR spun că nu vor da votul Cabinetului Cioloş şi speră ca, un vot de respingere, miercuri să aducă mai aproape ideea declanşării alegerilor anticipate, fapt care i-ar avantaja pentru că PNL şi USR se află, în prezent, în cădere liberă în sondaje, în timp ce PSD şi AUR au capitalizat susţinerea populaţiei, pe fondul nemulţumirilor faţă de guvernarea de dreapta.
Citeste si: Klaus Iohannis, videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European şi alţi lideri europeni
Ce urmează în cazul unui vot negativ
În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru