"Ordonanța austerității", cum este denumit proiectul de OUG pe care Guvernul l-a pregătit, va tăia toate cheltuielile publice de pe final de an și amână pentru 2024 plățile unor drepturi salariale câștigate în instanță de bugetari.

Draftul de OUG prevede că instituțiile și autoritățile publice locale nu mai pot finanța din fonduri publice în noiembrie-decembrie 2023 organizarea unor evenimente precum festivaluri, concerte, competiții locale, festivități sau sărbători tematice.

UPDATE. Reacția premierului Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți, la Craiova, că documentul privind cheltuielile publice pe finalul de an se află în transparență decizională și că nu este vorba de o "înghețare" a fondurilor:

"Nu le îngheţ, le ordonăm. Încercăm să avem o Românie mai ordonată. În acest moment sunt în transparenţă şi urmează să discutăm la AMR (Asociaţia Municipiilor din România n.r.), la UNCJR (Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România n.r.), pe urmă cu grupurile parlamentare. Aşa este practica", le-a spus Marcel Ciolacu jurnaliștilor prezenți.

Citește și: O categorie de angajați va primi vouchere între 500 și 1500 lei. ,,Este vorba de peste 326.000 de angajaţi din învăţământ care vor beneficia de această primă anuală netă în cuantum de 1.500 lei''

Potrivit șefului Executivului, în ultimele luni ale anului există de regulă "un avânt în ceea ce priveşte cheltuielile nu tocmai necesare".

"Știţi foarte bine că Legea de asumare din Parlament nu a fost promulgată. Măsurile, în România, ca să ne încadrăm în deficit trebuiau luate de prin martie-aprilie... E normal să luăm măsuri. Nu o să luăm măsuri care să strice activitatea nici a consiliior judeţene, nici a primăriilor", a explicat Ciolacu.

Prim-ministrul României: "Avem bani de pensii și salarii"

Marcel Ciolacu a dat asigurări că sunt bani de pensii și salarii pe final de an, însă noua Ordonanță era necesară pentru cofinanțarea fondurilor europene.

"Avem bani de pensii, avem bani de salarii, avem buffer suficient, vârf de plăţi nu mai avem anul acesta la datoriile făcute nu de Ciolacu, făcute de cei dinainte.(...) Avem o economie care se dezvoltă, nu sunt probleme. Dar, cu adevărat, lăsaţi-mă să vin să iau nişte măsuri, astfel încât să nu îndatorez România într-o experienţă neplăcută de a avea fondurile europene blocate. (...) Este sfârşitul exerciţiului financiar trecut, e normal ca prioritatea Guvernului să fie cofinanţarea pentru proiectele pe acest exerciţiu financiar. Dacă noi nu terminăm această cofinanţare şi nu trimitem plăţile până pe 31 decembrie, pierdem miliarde de euro", a afirmat premierul Ciolacu.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Nu sunt interzise petrecerile de Crăciun sau Revelion, însă Guvernul vine cu o serie de condiții în proiectul de OUG.

„Cheltuielile cu organizarea acestor evenimente nu pot depăși media cheltuielilor lunare de aceeași natură realizate în perioada ianuarie – septembrie 2023. Eventualele cheltuieli de această natură care depășesc plafonul stabilit anterior pot fi suportate din donații și sponsorizări”, este forma dorită de Guvern, potrivit draftului prezentat de publicația Libertatea.

Fără rectificare bugetară în 2023

Ministrul Finanțelor Publice, Marcel Boloș, a confirmat luni, la Alba Iulia, că anul acesta nu se vor mai realiza rectificări bugetare, fapt fără precedent în ultimii 30 de ani.

Primarii de localități din România așteptau această recitificare bugetară ca pe o gură de oxigen absolut necesară pe final de an.

Fără redistribuirea banilor de la bugetul de stat, multe instituții publice nu mai pot funcționa pentru că nu mai au bani să își plătească salariile și utilitățile.  

rectificare bugetara

De ce renunță Guvernul la rectificarea bugetara

Ministrul Finanţelor a explicat prin ce mecanism se poate suplini faptul că nu se va face rectificarea bugetară:

„Este Fondul de rezervă bugetară. Încercăm ca prin acest mecanism, poate este pentru prima dată după Revoluţie când nu avem rectificări bugetare în cursul anului, prin intermediul Fondului de rezervă bugetară ţinem foarte bine sub control aceste cheltuieli”, a declarat Marcel Boloș.

Potrivit minisrului, sunt anumite cheltuieli care nu depind de Guvern, cum ar fi cheltuielile cu dobânda sau cheltuielile de compensare a energiei electrice.

"Mecanismul acesta pe care l-am identificat cu Fondul de rezervă bugetară este pentru noi o modalitate prin care putem să avem control asupra ţintei de deficit bugetar", a spus ministrul de Finanțe. 

Cum au fost date peste cap planurile Guvernului

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a sperat că va acoperi gaura bugetară din acest an prin pachetul de noi taxe și impozite, însă acesta a fost contestat la CCR și s-a ajuns cu promulgarea lui pe final de octombrie.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

În acest fel, socotelile legate de colectarea mai multor bani din mediul privat nu mai pot fi aplicate la bugetul de stat pe 2023, ci doar din ianuarie 2024.

marcel bolos

Marcel Boloș, explicații despre Fondul de rezervă al Guvernului

  

Fără achiziții de mobilier, reparații curente și training pe final de an

În proiectul de OUG se precizează că plățile efectuate în perioada noiembrie – decembrie 2023 să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie – septembrie 2023 și în limita bugetului aprobat.

Pe lista de cheltuieli pentru care nu se pot încheia angajamente de primării se numără: „Bunuri și servicii” pentru alineatele „Furnituri de birou” și „Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”, Reparații curente, Bunuri de natura obiectelor de inventar Cărți, publicații și materiale documentare, Consultanță și expertiză, Pregătire profesională, Studii și cercetări etc.

Fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu, a criticat planul Guvernului de a elimina rectificarea bugetară.

„Suntem într-o situație dezastruoasă din punct de vedere bugetar. Multe instituții nu mai pot funcționa pentru că nu mai au bani să își plătească salariile și utilitățile...Li s-a promis instituțiilor publice, să nu facă scandal, miniștrilor și autorităților locale că o să le dea la rectificare”, a spus fostul ministru.

Motivul real pentru care Guvernul ar evita rectificarea bugetară este, potrivit Opoziției, acela de a nu dezvălui deficitul bugetar și de a nu da curs unei avalanșe de cereri de la ordonatorii de credit, de la instituțiile din teritoriu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si