In articol:
- Cum ajung banii la cei 200 de mii de beneficiari
- Ce este Venitul Minim de Incluziune
- Cine poate solicita ajutorul social (VMI)
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, începe astăzi plata prestaţiilor pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune (VMI).
Citește și: Cum arată normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor? Noua formulă de calcul a pensiilor
Sprijinul financiar înlocuieşte venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei şi a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024, a anunţat marţi Ministerul Muncii.
Cum ajung banii la cei 200 de mii de beneficiari
Calendarul plăţilor pentru cei 209.856
- în 20 februarie se alimentează conturile pentru cei care au optat pentru încasarea banilor pe card;
- în ultima decadă a lunii (între 22 februarie şi ultima zi a lunii) se asigură plata prin mandat poştal, conform convenţiei încheiate cu Poşta Română.
Ce este Venitul Minim de Incluziune
„VMI reprezintă un program de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâmpină. Încurajează accesul la educație, întrucât copiii din familiile beneficiare de VMI înscriși la școală vor beneficia automat și de bursa socială”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.
Potrivit ministrului Muncii, VMI încurajează și încadrarea în muncă, deoarece persoanele apte de muncă intră automat în programele de mediere ale ANOFM, iar cele fără nivel de instruire vor avea acces la programe de tip ”A Doua Șansă” pentru
Suma totală care va fi plătită celor 209.856 de beneficiari în această lună este de 132.918.895 de lei.
VMI reprezintă un program de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâmpină.
VMI este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune și are două componente:
1. Sprijin pentru incluziune
Această componentă are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat.
2. Sprijin pentru familia cu copii
Această componentă se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani și are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea familiei.
Cine poate solicita ajutorul social (VMI)
O familie sau persoană singură poate beneficia de o singură componentă sau de ambele, în funcție de nivelul venitului de care dispune, componența familiei, calitatea de persoană în vârstă sau participarea copiilor la educație.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Pentru accesarea VMI este necesară depunerea unei singure cereri, indiferent dacă familia/persoana singură va beneficia de una sau de ambele componente ale acestui beneficiu de asistență socială. De asemenea, acordarea VMI se face printr-o plată unică lunară, indiferent dacă este vorba de una sau de ambele componente ale sale.
VMI nu se rezumă la acordarea unei sume de bani. Acest ajutor conține un pachet integrat de măsuri de sprijin în domenii-cheie, cum ar fi: ocuparea forței de muncă, serviciile sociale, educația, sănătatea și locuirea, toate contribuind la reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială.
Detalii aici