Guvernul vrea sa reduca accidentele rutiere cu 60% prin modificarea Legii sigurantei circulatiei
Executivul a adoptat, joi, o ordonanta de urgenta prin care este modificata Legea sigurantei circulatiei pe infrastructura rutiera, astfel incat Auditul de Siguranta Rutiera sa devina mai eficient, iar numarul accidentelor rutiere sa scada cu 60%
"Modificarea si aplicarea Legii 265/2008 reprezinta unul din obiectivele majore pentru reducerea numarului accidentelor de circulatie rutiera. Aplicarea corespunzatoare a Auditului de Siguranta Rutiera poate scadea numarul accidentelor rutiere cu pana la 60%, conform studiilor realizate la nivel international", informeaza Guvernul.
Prin Ordonanta de Urgenta adoptata astazi se corecteaza, clarifica si in acelasi timp se simplifica textul legii. Astfel, se defineste in mod clar pentru ce fel de proiecte este necesar auditul de siguranta rutiera, s-au corectat de asemenea si prevederile referitoare la conditiile ce trebuie indeplinite pentru specialistii ce doresc sa fie acreditati ca auditori
de siguranta rutiera, conform legislatiei in vigoare, iar investitorului i se impune obligatia de aplica recomandarile din rapoartele de audit.
De asemenea, Autoritatea Rutiera Romana isi asuma ca, in caz de accident rutier grav, va realiza in mod gratuit, la notificarea in decurs de maxim 15 zile a Politiei Rutiere, o Inspectie de Siguranta Rutiera Suplimentara, cu scopul identificarii eventualelor cauze legate de infrastructura, care au favorizat sau cauzat producerea accidentului.
Aceasta inspectie va fi realizata prin echipe formate din personalul de specialitate angajat in cadrul Autoritatii Rutiere Romane – ARR, cel putin unul dintre membrii echipei fiind atestat ca auditor de siguranta rutier.
"Practic, dupa producerea unui accident rutier in urma caruia au fost pierderi de vieti omenesti, organele de politie care ancheteaza cazul notifica ARR cu privire la accident in termen de 15 zile. ARR va realiza inspectia, finalizata cu un raport care va putea contine o serie de recomandari.
Aceste recomandari pot viza masuri corective ce urmeaza sa fie realizate etapizat de catre administratorii drumurilor, precum: eliminarea sau protejarea obstacolelor fixe de la marginea drumului, reducerea limitelor de viteza si intensificarea controlului vitezei la nivel local, imbunatatirea vizibilitatii in diferite conditii meteo si de luminozitate, imbunatatirea aderentei/rugozitatii suprafetei de rulare a drumului, etc. Prin Ordin al ministrului Transporturilor vor fi stabilite normative privind setul de masuri care pot fi dispuse de raportul de inspectie de siguranta rutiera, prin lucrari de interventii generate executate de administratorul drumului, precum si termenele de punere in executare a acestora.
in cazul in care administratorii drumurilor publice nu vor realiza aceste lucrari pentru a remedia deficientele constatate la inspectia de siguranta rutiera, in termenele stabilite, vor fi sanctionati cu amenda in raport de gravitatea faptei, intre 1.000 lei si 100.000 de lei, potrivit Ordonantei de Urgenta adoptate astazi", informeaza Guvernul.
Executivul a adoptat aceasta ordonanta in conditiile in care numarul de decese in urma accidentelor rutiere din Romania este cel mai mare din UE.
Totodata, guvernul Ciolos anunta adoptarea in perioada urmatoare a Strategiei Nationale de Siguranta Rutiera 2016-2020, informeaza news.ro