Guvernul zice că respirăm aer de munte, în București, în plină epidemie de coronavirus! Care este adevărul, fără ascunzișuri! Capitala este, din nou, poluată de cei care ard ilegal deșeuri
Epidemia de coronavirus ține lumea acasă, iar asta este un fapt demonstrat și de reportajele stirilekanald.ro. Cu toate acestea, deși străzile sunt mai goale ca niciodată, deși traficul pare să fie mai lejer decât într-o zi de weekend obișnuită, problemele poluării sunt... grave și acum.
Author: Calin Perian vineri 20 martie 2020 , 08:51
În plină pandemie și instaurarea stării de urgență, autoritățile nu sunt capabile să rezolve una din problemele stringente din București: calitatea aerului. Iar motivele, deși autoritățile se codesc să o spună, sunt... evidente.
Stirilekanald.ro, cu ajutorul cititorilor, au făcut o monitorizare atentă a situației actuale, consultând stațiile de măsurare independente a calității aerului din București. Iar rezultatul, în ciuda declarațiilor optimiste ale oficialităților, este mai rău decât se credea.
Astfel, cu un București aproape gol, în condițiile în care traficul auto s-a redus semnificativ și în Capitală, dar și în zonele din jurul ei, poluarea a ajuns, în ultimele zile, cote alarmante.
Iar motivele, cel puțin pentru zona de sud a Capitalei sunt simplu de explicat: groapa de gunoi de la Sintești lucrează ”la foc automat”. Iar când spunem foc, ne referim la focul aprins de cei de acolo care, printre altele, ard cauciuc în cantități industriale, cabluri pentru a recupera fierul și plastic pentru a-l transforma în fulgii necesari ”reciclării”. De altfel, stațiile din zona de Sud a Bucureștiului au înregistrat cote alarmante de poluate, în special când vine vorba de cele mai toxice particule pentru om: PM 10 și PM 2,5.
Iar în noaptea de marti, 17 martie, dar și în cea de miercuri, 1 martie, lucrurile au fost de-a dreptul îngrijorătoare. Mai mult, depășirile de particule PM 10 și PM 2,5 erau, față de maximul admis, de două, chiar trei ori mai mari. De altfel, spun sursele stirilekanald.ro, problemele sunt din ce în ce mai grave în această perioadă, epidemia de coronavirus și demiterea șefei Gărzii de Mediu din Ilfov având efecte de-a dreptul ciudate: mai exact, cei care se ocupă de arderile ilegale nu se mai tem de nimic.
”La groapa de gunoi de la Sintești arde toată noaptea... Cauciuc, plastic, cabluri, nici nu se mai poate respira... NU se mai tem de nimic, știu că nu are cine să îi mai verifice, că lumea nu iese din casă din cauza epidemiei, iar autoritățile... Mai bine nu vorbim de autorități, că nici nu există... Șefa Gărzii de Mediu nu băga în seamă, a fost demisă, iar acum nimeni chiar nu mai face nimic...
Poliția trece pe lângă, este imposibil să nu vadă fumul și flăcările, mai ales că dau foc înainte de apusul soarelui, dar se fac că nu văd...”, ne-a spus, sub protecția anonimatului, unul dintre locuitorii din zonă, revoltat și sătul de situația groaznică prin care trece de ani buni.
”Bucureștiul este poluat excesiv de traficanții din zonă. Ard orice, ard cauciuc, plastic, fac dispărute tone de deșeuri, prin ardere. Și nu, nu e incinerator, nu e nimic. Dau foc, pur și simplu, ei fac bani, noi facem cancer”, ne-a mai spus sursa citată.
Iar dovezile pentru a proba spusele sunt, culmea, la îndemâna autorităților, iar fotografiile care dovedesc că au loc arderi ilegale au intrat în posesia stirilekanald.ro.
Ca să nu mai spunem că, în ciuda faptului că groapa de gunoi de la Sintești este filmată în permanență și oricine are acces la dovezile arderilor ilegale, autoritățile susțin că... avem aer ca la munte. Muntele de foc al lui Sauron, probabil...
Particulele PM 2,5și PM 10, toxice pentru oameni
Particulele PM 2,5și PM 10se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate. Efectele includ moartea prematură, agravarea bolilor cardiace și pulmonare. Copiii sub 15 ani sunt în mod special vulnerabili. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii” după cum menționează siteul www.aerlive.ro.
Bucureștiul, poluat excesiv de arderile ilegale
La începututul lunii, pe data de 1 martie, platformele airly.eu și aerlive.ro, rețele independente de măsurare a calității aerului, au raportat un nivel de poluare excesiv în București, începând de duminică (1 martie) seară. În cursul nopții de 1 martie spre 2 martie s-au înregistrat depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni- de la praf sau polen).
Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat atunci într-o conferință de presă că o parte din cauzele poluării au fost arderile necontrolate din județul Ilfov și București, dar că există și suspiciuni cu privire la posibile activități industriale.
Ministerul Mediului: Bucureștenii respiră aer de munte!
Ministerul Mediului spune că, în ultima săptămână, concentraţiile tuturor poluanţilor monitorizaţi în Bucureşti s-au situat mult sub valorile limită. Luni, 16 martie 2020, concentraţia de PM10 era apropiată de valorile din staţiile amplasate în vârf de munte, potrivit datelor furnizate de minister. Probabil însă, doar de marți s-au schimbat lucrurile, iar Bucureștiul a fost iarăși extrem de poluat.