Halloween 2022. Denumirea de Halloween provine, de fapt, de la expresia din engleză all Hallows’ even, care reprezintă numele unei sărbători creștine numită All Saints Eve.

Istoria sărbătorii de Halloween

Sub denumirile de „Allhalloween“, „All Hallows’ Eve“ sau „Saints’ Eve“, Halloween-ul datează încă din anul 1745 și se traduce ca „Seara Sfinților“ („Hallow“ înseamnă „sfinți“, iar „Even“ înseamnă Eva pentru scoțieni, ulterior prescurtat  în „e’en“ sau „een“).

Însă, odată cu trecerea anilor, „Hallow Even“ s-a transformat în „Hallowe’en“, apoi în „Halloween“, cum este cunoscut în prezent, pe întreg globul.

Halloween-ul este sărbătorit în fiecare an, la 31 octombrie și  datează de la cel mai vechi festival celtic  Samhain, unde se aprindeau focuri de tabără, iar oamenii purtau costume ritualice cu scopul de a alunga fantomele. Celții credeau că, în ultima noapte din an (aceștia sărbătoreau noul an la 1 noiembrie), limita dintre lumile celor vii și celor morți devenea ușor de trecut.

Citeste si: Obicei straniu în unele sate din România. Unde țin localnicii rudele decedate

Halloween 2022. Istoria acestei sărbători populare pe întreg globul

Halloween 2022. Istoria acestei sărbători populare pe întreg globul

[Sursa foto: PixaBay]

Totodată, celții care au trăit în urmă cu 2000 de ani în zona Irlandei, Marii Britanii și în nordul Franței considerau că în această noapte sufletele celor morți se întorc printre cei vii.

Pentru a le alunga, oamenii îmbrăcau costume înfricoșătoare și își decorau casa cât mai neplăcut, încercând să facă mult zgomot.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Tradiția americană a sculptării dovleacului există încă din 1837, inițial legată de timpul recoltei, nefiind specifică Halloween-ului decât spre sfârșitul secolului al XIX-lea. Totodată, tradiția spune că în noaptea de Halloween, spiritele trec granița din lumea de dincolo către lumea noastră.

Dovlecii sculptați în diverse forme, mai ales în personaje înfricoșătoare, sunt cel mai cunoscut accesoriu al acestei sărbători. În noaptea de Hallowwen, copiii poartă cele mai ciudate și înfricoșătoare costume de sărbători, precum vrăjitori, mumii, schelete sau alte personaje, astfel ei colindă pe la case primind înapoi diferite dulciuri.

Citeste si: VIDEO- Sicrie bătute în pietre prețioase, vândute în Ferentari. Cât costă un astfel de siciru

Halloween 2022. Istoria acestei sărbători populare pe întreg globul

Halloween 2022. Istoria acestei sărbători populare pe întreg globul

[Sursa foto: PixaBay]

De asemenea, în multe țări sunt organizate diverse petreceri, parade și carnavale pentru a sărbători Halloween -ul în noaptea de 31 octombrie.

Legenda mai spune că pentru a evita anumite pericole și pentru a nu intra fantomele, oamenii nu își încălzeau casele pentru a nu le face vulnerabile. În același timp, unii se îmbrăcau în monștri și ieșeau în stradă făcând zgomote puternice pentru a-i speria pe oaspeții nedoriți, aceste obiceiuri fiind asemenea unor ritualuri, care, de regulă, erau destul de populare și în Roma antică.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: A crezut că a surprins pe cer un OZN. Surpriză maximă: Ce era, de fapt? ”Nu am văzut niciodată așa ceva. Am fost înspăimântată”

Halloween 2022. Istoria acestei sărbători populare pe întreg globul

Halloween 2022. Istoria acestei sărbători populare pe întreg globul

[Sursa foto: PixaBay]

De ce sărbătoresc romanii Halloween-ul?

Chiar dacă nu este o tradiție românească, Halloween-ul a luat amploare și în țara noastră în ultimii ani, mai ales în orașele mari organizându-se petreceri și evenimente tematice. 

Astfel, cei care iubesc sărbătoarea celtică se pregătesc cum se cuvine pentru a o întâmpina. Halloween-ul are o dată fixă în întreaga lume, fiind sărbătorit anual în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, chiar în ajunul sărbătorii creștine occidentale Ziua Tuturor Sfinților (1 noiembrie). În 2022, Halloween-ul pică într-o zi de luni.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si