Hidrologii au emis două avertizări de viituri în nord-vestul țării. Începând cu ziua de duminică, vor intra în vigoare două coduri, unul galben și unul portocaliu.
Fenomenele vizate constau în creșteri de debite și niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în monte, cu depășiri ale cotelor de apărare.
Cod portocaliu și cod galben de viituri puternice în Satu Mare și Bihor
Hidrologii au anunțat că, începând de duminică, de la ora 12:00, este în vigoare un cod portocaliu pentru râurile din bazinele hidrografice: râul Tur- sectorul aval de Acumularea Călinești Oaș (sector indiguit- județul Satu Mare) și râul Crasna- pe sectorul situat în aval de stația hidrometrică Craidorolț (sector indiguit- județul Satu Mare).
Acest cod portocaliu este valabil până luni la miezul nopții, potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).
Codul galben este activ începând de duminică, de la ora 12:00 și până marți la ora 09:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Tur (județul Satu Mare), râul Crasna- pe sectorul situat în aval de stația hidrometrică Craidorolț (județul Satu Mare) și Barcău- curs inferior (județul Bihor), mai spun hidrologii.
„Fenomenele vizate constau în creşteri de debite şi niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşiri ale cotelor de apărare. Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă. În acest context recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local, cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații”,
se mai menționează în comunicatul Institutulului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A).
Codul galben aduce riscuri de viituri ori creșteri rapide ale nivelului apei, care necesită vigilență sporită în cazul desfășurării unor activități expuse la inundații. Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de apărare.
Codul portocaliu atrage riscul de viituri majore generatoare de reversări importante care pot conduce ulterior la inundarea de gospodării și obiective social-economice. În plus, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale.
„În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUNDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm).
Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor”, se mai arată în comunicatul INHGA.