Vești bune din Grecia. Se pare că situația se îmbunătățește în ceea ce privește incendiile puternice care pârjolesc insulele de mai bine de o săptămână. 

Pompierii au mai anunțat, vineri, că vor rămâne vigilenți.

„Pentru moment, nu există focare active, perspectiva se îmbunătățește, dar rămânem mobilizați pentru a lichida incendiile în curs", a declarat pentru  AFP  o purtătoare de cuvânt a biroului de presă al pompierilor. 

Cele mai afectate zone sunt insulele Rodos și Corfu, zona din jurul capitalei Atena, Evia și Peloponez. 

Harta incendiilor din Grecia poate fi consultată aici

UPDATE 24 iulie 2023: Incendii au izbucnit și în insula Corfu. Este afectată zona de nord a insulei.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Cinci regiuni din Grecia au risc maxim de incendiu luni: Attica, Grecia Centrală: Boeoția și Evia, Pelopones: Argolis, Corintia, Messinia, Grecia de Vest: Ilia, Egeea de Sud: Rodos.

Mai multe incendii de vegetație ard în Grecia pentru a patra zi, în timp ce țara își revine după primul val de căldură important al verii. Autoritățile au avertizat că există un risc ridicat de incendii în această săptămână, în condițiile în care în zilele următoare se anunță un al doilea val de căldură. 

Care sunt insulele afectate de incendiile puternice de vegetație

Unul dintre incendii a făcut ravagii necontrolate de-a lungul pădurilor din zona Dervenohoria, la aproximativ 19 mile nord de capitala Atena. Pompierii au fost ajutați de avioane și elicoptere care au aruncat apă, în timp ce locuitorii din zona extinsă au fost îndemnați să rămână în casă și să își închidă ușile și ferestrele, anunță Inews.

Citește și: Pompierii români, lăudați după zile petrecute la incendiile din Grecia. „Profesionişti veniţi parcă de pe alta planetă”

Unul dintre incendii a făcut ravagii necontrolate de-a lungul pădurilor din zona Dervenohoria, la aproximativ 19 mile nord de capitala Atena.

Unul dintre incendii a făcut ravagii necontrolate de-a lungul pădurilor din zona Dervenohoria, la aproximativ 19 mile nord de capitala Atena.

[Sursa foto: inews.co.uk]

Un alt incendiu a izbucnit în satul Kouvaras, la sud-est de Atena, și s-a răspândit în zonele de coastă din apropierea stațiunii Lagonisi, obligând oamenii să își părăsească locuințele. Peste 230 de pompieri se ocupă de incendiile din zonă, a declarat marți un oficial. Vânturile puternice au împins flăcările prin pădurile de pini uscate în urma zilelor de căldură extremă, în care temperaturile au depășit 40°C în unele zone.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Un strat gros de fum era vizibil din Atena, în timp ce un alt incendiu a ars în apropiere de stațiunea balneară Loutraki, la aproximativ 80 de kilometri vest de capitală, unde au fost evacuați aproximativ 1.200 de copii dintr-o tabără de vară și rezidenții unui centru de reabilitare. Persoanele evacuate au fost cazate în școli și hoteluri, în timp ce navele pazei de coastă au fost trimise pe plajele pline de fum pentru a le acorda asistență oamenilor în caz de nevoie.

Purtătorul de cuvânt al pompierilor, Yiannis Artopios, a declarat că vânturile puternice și terenul muntos din unele dintre zonele afectate au încetinit eforturile de stingere a incendiilor.

Un nou val de căldură ține în alertă autoritățile din Grecia

"Condițiile se schimbă în mod constant, iar acest lucru trebuie să corespundă cu răspunsul nostru. Am ordonat mai multe evacuări", a declarat el. Potrivit Sistemului de informații despre incendii pentru gestionarea resurselor (Firms) al Nasa, care reunește date în timp real despre incendiile active din întreaga lume, în Grecia au fost raportate alte două incendii, în zona Volos din nordul regiunii Thessalia și în Aliveri, pe insula Evia, care a suferit incendii forestiere masive în august 2021. 

Citește și: EXCLUSIV: Vacanțele românilor, afectate de incendiile devastatoare din Grecia/ Roxana Ilinca: ”Un procent foarte mic din turiști au hotărât să renunțe”

Harta cu zonele afectate de incendiile din Grecia.

Harta cu zonele afectate de incendiile din Grecia.

[Sursa foto: inews.co.uk]

Observatorul Național din Atena a emis marți o alertă de nivel 4 privind riscul de incendii de vegetație- cea mai înaltă categorie- pentru zonele din estul țării, inclusiv Atena, părți din Peloponez și insulele din Marea Egee, unde vânturile puternice reprezintă un pericol deosebit, a relatat ziarul grec Kathimerini. Un val de căldură care a durat patru zile s-a atenuat în weekend, dar se așteaptă mai multă vreme caldă și uscată în cursul săptămânii, temperaturile maxime fiind estimate să atingă între 40°C și 42°C joi în unele zone, potrivit Serviciului național elen de meteorologie.

Biroul britanic pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare( FCDO) a informat călătorii care merg în Grecia cu privire la serviciile meteorologice pe care trebuie să le monitorizeze în străinătate. Avertizările includ, de asemenea, sfaturi medicale importante pe care călătorii trebuie să le respecte în caz de căldură extremă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si