Incendii Grecia, 29 august 2023- Incendiul din Evros, peste 80.000 de hectare arse de foc

Serviciul european Copernicus a publicat noi imagini din satelit cu zonele afectate de incendii: în total 80.800 hectare au ars în regiunea Evros, de graniță cu Turcia. Detalii aici  

Citește și: Incendiile din Grecia, august 2023. Unde sunt focarele active

Incendii Grecia - zonele cuprinse de incendii în Evros - 29 august 2023

Incendii Grecia - zonele cuprinse de incendii în Evros - 29 august 2023

Incendii Grecia, 28 august 2023 UPDATE- Incendiul uriaș din Evros nu dă semne de atenuare

Incendii Grecia, 28 august 2023. Autoritățile elene au întărit luni forțele de stingere a incendiilor în partea de nord-est a țării, unde un incendiu mortal masiv ardea pentru a zecea zi consecutiv, fără semne de atenuare, informează Ekatimerini.com.

Incendii Grecia, 28 august 2023. Incendiul din zonele Alexandroupolis și Evros din apropierea graniței cu Turcia a fost vinovat de 20 din cele 21 de decese provocate de incendii de vegetație în Grecia săptămâna trecută.

Incendii Grecia, 28 august 2023. Departamentul de pompieri a declarat luni că 474 de pompieri, sprijiniți de 100 de vehicule, șapte avioane și două elicoptere, se luptă cu flăcările.

Forțele au inclus întăriri din mai multe țări europene, inclusiv din România.

Incendiul a ars peste 77.000 de hectare de teren, a anunțat duminică Serviciul Copernicus al Uniunii Europene de Management al Urgențelor, fiind unul dintre cele mai mari incendii care au lovit vreodată o țară europeană.

Incendii Grecia, 28 august 2023. Care este situația la incendiul de lângă Atena

Incendii Grecia, 28 august 2023.

Situația de la un alt incendiu major care arde zile întregi pe Muntele Parnitha, la marginea de nord-vest a Atenei, a părut că s-a îmbunătățit semnificativ până luni, deși încă nu era sub control oficial.

Incendii Grecia, 28 august 2023. Departamentul de pompieri a declarat că 260 de pompieri susținuți de 77 de vehicule, un avion și un elicopter încă luptau cu izbucniri în incendiul care a ars case și a intrat într-un parc național care este una dintre ultimele zone verzi din apropierea capitalei Greciei.

În toată Grecia, pompierii s-au luptat duminică cu 105 incendii de vegetație, dintre care 46 au izbucnit în cele 24 de ore dintre sâmbătă seara și duminică seara, au declarat pompierii eleni.

Incendii Grecia august 2023. UPDATE vineri, 25 august- Echipajele de pompieri s-au luptat cu 517 incendii care au izbucnit în Grecia de vinerea trecută, incendi alimentate de temperaturile ridicate și de vânturile puternice.  

Citește și: Noi detalii în cazul celor 18 cadavre găsite carbonizate într-o zonă afectată de incendii, în Grecia. ,,Poziția în care i-am găsit arată că acești oameni au murit îmbrățișați''

Incendii Grecia 25 august 2023. „Grecia trece prin cel mai dificil an, în ceea ce privește condițiile climatice, din istoria înregistrării și colectării datelor meteorologice”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis.

Incendii Grecia 25 august 2023- sunt 21 de morți până acum.  Autoritățile care luptă împotriva incendiului major din nord-estul Greciei, descris drept cel mai mare incendiu înregistrat în Uniunea Europeană, au recuperat un alt cadavru, a anunțat vineri departamentul de pompieri. 

Pompierii au recuperat joi cadavrul unui bărbat din Parcul Național Pădurea Dadia-Lefkimi-Soufli, care se află în apropierea graniței cu Turcia.

Incendii Grecia august 2023- HARTA.  Cel mai mare incendiu care a avut loc în istoria UE

Incendii Grecia august 2023- HARTA. UPDATE 25 august 2023. Pompierii greci s-au luptat în continuare joi și vineri cu vânturile puternice și vremea caldă și uscată pentru a stinge cele trei mari focare de incendii care au avut loc în Grecia în ultima săptămână.

Incendii Grecia august 2023- HARTA. UPDATE 25 august 2023. Potrivit Ekathimerini.com, despre incendiul din regiunea Alexandroupolis, din nord-estul Greciei, oficialii eleni spun că este cel mai mare înregistrat vreodată în Uniunea Europeană. 

"Cel mai mare incendiu de vegetație din istoria UE", în regiunea Alexandroupolis

"Cel mai mare incendiu de vegetație din istoria UE", în regiunea Alexandroupolis - imagini din satelit (Copernicus)

[Sursa foto: Twitter / Copernicus]

Incendii Grecia august 2023. UPDATE 25 august 2023

Incendiul din zona Alexandroupolis din nordul Greciei, care a făcut ravagii pentru a șasea zi consecutiv, a incinerat aproximativ 730 de kilometri pătrați, ceea ce face să fie cea mai mare zonă înregistrată în UE, potrivit comisarului european pentru managementul crizelor, Janez Lenarcic.

În ultima săptămână, incendiile din Grecia au ucis 20 de persoane, potrivit presei elene.

UPDATE 25 august 2023. Incendiile vor schimba clima în zona Atenei

Experții sugerează că arderea unor zone mari din parcul național Muntele Parnitha, în apropierea capitalei Atena va schimba dramatic clima în regiune- sunt așteptate temperaturi mai ridicate verile următoare, împreună cu mai multe inundații în timpul iernii.  

Incendii Grecia august 2023- HARTA.  Situat la marginea orașului, parcul național Muntele Parnitha a fost una dintre ultimele zone verzi semnificative din apropierea capitalei Greciei.

Incendii Grecia august 2023- HARTA.  Potrivit unui raport al WWF Hellas, 5.600 de hectare au ars în Parnitha în 2007. Acum, 5.900 de hectare s-au pierdut în două zile, marți și miercuri.

Ministrul Protecției Civile, Vassilis Kikilias, a declarat joi că au existat mai multe încercări ale piromanilor de a porni noi incendii pe Muntele Parnitha, menționând că incendiile au început în mai multe locuri în același timp.

Incendii Grecia august 2023- HARTA. UPDATE 24 august 2023: Pompierii s-au luptat în ultimele 48 de ore cu peste 200 de incendii din Grecia, potrivit oficialilor. 

Pompierii au fost solicitați în vederea abordării a 355 de incendii, în ultimele cinci zile, potrivit ministrului grec al protecției civile, Vassilis Kikilias, inclusiv 209 care au început în ultimele 48 de ore. 

Pompierii greci au ordonat evacuarea unui regiuni aflate în nordul Atenei.

Zeci de mii de persoane părăsesc districtul Ano Liosia, care se învecinează cu Fyli.

18 cadavre au fost descoperite, marți, într-o zonă rurală îndepărtată, situată la sud de satul Avantas, din nordul Greciei. Această regiune a fost afectată timp de mai multe zile de incendii. Cele 18 cadavre ar fi ale unor migranţi.

Evacuări ordonate au avut loc, începând de luni 21 august, în regiunile centrale și de nord-est ale Greciei pe măsură ce incendiile de vegetație devastează noi teritorii de păduri uscate. 

Citește și: VIDEO- Noi incendii puternice în Grecia. Care sunt zonele afectate

Incendii Grecia, 23 august- HARTA focarelor este mereu în schimbare. Pompierii și-au continuat miercuri, 23 august, eforturile de a combate numeroasele incendii de vegetație din toată Grecia, transmite presa elenă.

Incendii Grecia, 23 august. Focar și evacuări lângă Atena

Incendii Grecia, 23 august- HARTA.  Un efort semnificativ este în desfășurare în prezent pentru a controla incendiul care a izbucnit de două zile la poalele Muntelui Parnitha, cel mai înalt dintre cei patru munți care planează peste capitala Greciei.

Acest incendiu a dus la distrugerea de case și vehicule în suburbia Hasia. Sunt luate măsuri ample pentru a preveni pătrunderea acestuia în Parcul Național al muntelui.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

incendii grecia atena

Incendii Grecia august 2023- focuri puternice lângă capitala Atena

[Sursa foto: Twitter]

Incendii Grecia, 23 august-  Pentru a cincea zi consecutiv, operațiunile de stingere a incendiilor sunt în desfășurare în Evros, o regiune apropiată de granița cu Turcia, unde 18 persoane au fost găsite moarte marți.

Incendii Grecia, august 2023 - Dezastru în regiunea Evros

Incendii Grecia, august 2023 - Dezastru în regiunea Evros

[Sursa foto: Skai.gr]

Sunt două fronturi active situate în Alexandroupolis și pădurea Dadia. În plus, incendiile rămân active în diverse alte părți ale țării. Punctele focale principale sunt în Rodopi în regiunea Tracia, insula Samothraki, insula Evia la est de Atene și Makrakomi în Fthiotida. 

Incendii Grecia, 22 august HARTA -  Situație dramatică în nord-estul Greciei continentale. Autoritățile elene au găsit 18 cadavre arse după stingerea incendiilor din regiunea Evros. Brigada de pompieri a transmis că nu au existat rapoarte de rezidenți dispăruți, adăugând că victimele ar putea fi imigranți. 

Harta noilor incendii din Grecia, august 2023 O hartă realizată de autoritățile elene arată focarele cele mai puternice cu care se luptau pompierii marți, 22 august: 

Incendii Grecia, 22 august- Doi copii printre victimele din regiunea Evros

Incendii Grecia, 22 august HARTA.  Doi copii s-au numărat printre cele 18 persoane arse într-un incendiu de pădure în nord-estul țării, potrivit presei elene.

Pavlos Pavlidis, medic legist din orașul Alexandroupoli, a efectuat o inspecție inițială la locul unde au fost găsite rămășițele carbonizate, la sud de satul Avantas. „Au fost în total 18 cadavre carbonizate, toate bărbați, iar două dintre ele erau copii”, a spus el. „Toți au fost găsiți în grupuri de două sau trei persoane la o distanță de 500 de metri, aparent în timp ce încercau să scape, iar unii dintre ei au murit într-o baracă.” 

Incendii Grecia, 22 august 2023. Regiunea Evros este o rută populară pentru migranții din Orientul Mijlociu și Asia care traversează râul din Turcia în Uniunea Europeană. Autoritățile au raportat o creștere a trecerilor în această lună. [AMNA] 

UPDATE Incendii Grecia, 22 august -  Conducerea Spitalului Universitar din Alexandroupolis a ordonat întregului personal și pacienților să se evacueze, ca măsură de precauție.

Incendii Grecia, 22 august -  Cel mai mare incendiu activ a devastat pădurile și terenurile agricole pentru a treia zi în apropierea orașului Alexandroupolis, unde 13 sate au fost evacuate și mai multe case au fost distruse în weekend.

Harta incendiilor din Grecia, august 2023: 40.000 de hectare distruse de foc

Peste 40.000 de hectare au fost distruse de incendii în trei zile din 19 până în 22 august, potrivit unui raport al Observatorului Național din Atena, citat de Ekathimerini.com.

Incendii Grecia, 22 august HARTA  - Pe baza analizei preliminare a datelor satelitare efectuate de serviciul meteorologic Observatorului, 38.000 de hectare au fost distruse în Evros și 1.200 de hectare în Rodopi, nordul Greciei; 800 de hectare pe insula Kythnos și 500 de hectare în Psachna, Evia.

Incendii Grecia, 22 august HARTA  - Datele vor fi revizuite pe măsură ce devin disponibile date de satelit cu rezoluție mai mare, arată sursa citată.

Incendii Grecia, 22 august HARTA  - Între timp, Copernicus, programul UE de observare a Pământului, a fost activat pentru cartografierea imediată a zonelor din municipiile Thiva, Livadeia, Distomo-Arachova-Antikyra din Beotia, precum și Chalkida și Dirfys-Messapia din Evia care au fost arse în incendii. pe 21 august.

Incendii Grecia, 22 august HARTA  - Scopul activării este producerea de hărți și date ale regiunii afectate, pentru a sprijini activitatea agențiilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență și gestionarea consecințelor incendiului.

Harta incendiilor din Grecia, august 2023

Harta incendiilor din Grecia, august 2023

[Sursa foto: Twitter / Copernicus]

Prima misiune de stingere a pompierilor români, în Grecia

Incendii Grecia, 23 august 2023. ISU a anunțat miercuri, 23 august, că pompierii români din cadrul modulului național specializat de stins incendii de pădure și-au terminat cu succes prima misiune, iar la solicitarea ofițerului de legatură elen, aceștia s-au deplasat în zona Dadia, pentru o altă intervenție.

Pompierii români acționează pentru stingerea unui incendiu, pe un front de peste 3 km, a transmis IGSU, miercuri 23 august. 

Incendii Grecia, 22 august 2023. Modulul național specializat de stins incendii de pădure, care a fost dislocat ieri în sprijinul autorităților și comunităților elene, a ajuns în cursul dimineții de marți, 22 august, în Grecia și a fost solicitat, deja, la prima intervenție. 

Incendii Grecia, 22 august 2023. În acest moment, 52 de salvatori români acționează pentru localizarea și stingerea unui incendiu care se manifestă în proximitatea unui spital din localitatea Alexandroupolis. 

În cursul zilei de luni 21 august, 56 de pompieri, cu 10 autospeciale de stingere (8 de 3.000l, 2 de 10.000l), 1 autospecială de primă intervenție și comandă și 1 autocar au început deplasarea, către Republica Elenă, în urma solicitării de asistență internațională, în contextul incendiilor de pădure existente în această țară.

Incendii Grecia, 22 august 2023. Intervenția modulului României se derulează sub coordonarea ofițerului elen de legătură, delegat în asistarea și buna desfășurare a întregii misiuni derulate de salvatorii români.

Incendii Grecia august 2023, Harta- Au fost găsite cadavre carbonizate

Tragedie în regiunea Evros, la nord-est de orașul Alexandroupolis. Potrivit presei elene, în localitatea Dadias au fost găsite cadavre carbonizate ale migranților.

Cadavre carbonizate în regiunea Evros

Cadavre carbonizate în regiunea Evros

Incendii Grecia, 22 august- Spitalul principal din Alexandroupolis din nord-estul Greciei a fost evacuat, deoarece incendiile au cuprins orașul de coastă de lângă granița cu Turcia.

Potrivit presei din Grecia, zeci de pacienți însoțiți de medici și asistente au fost transferați, ca măsură de precauție, pe un feribot acostat în port. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Incendii Grecia, UPDATE 22 august- 53 de incendii au izbucnit în toată țara în ultimele 24 de ore

Incendii Grecia, 22 august. Paza de coastă a spus că 20 de persoane au fost evacuate cu bărci private de la un incendiu pe insula Kythnos, în timp ce bărci de patrulare și nave private erau în așteptare pentru alte posibile evacuări din zonele de incendiu din Beotia și Evia.

Incendii Grecia, 22 august. „Ultimele 48 de ore, din păcate, ca și următoarele 48 de ore, se dovedesc excepțional de critice din cauza vântului puternic și a temperaturilor ridicate care creează fronturi extinse de incendiu”, a declarat ministrul pentru Criza Climatică și Protecției Civile, Vasilis Kikilias.

incendii grecia 2023

Pacienții spitalului din Alexandroupolis, evacuați din fața focului

[Sursa foto: Ekathimerini.com]

De la miezul nopții, 53 de incendii au izbucnit în toată țara, inclusiv 14 doar în regiunea de frontieră din nord-estul Evros, a adăugat ministrul, citat de Ekathimerini. Guvernul a avut o ședință de urgență cu șefii pompierilor, poliției, pazei de coastă, forțelor armate și ai serviciilor de informații. 

UPDATE Incendii Grecia august 2023. Doi pompieri au fost răniți în timp ce luptau cu flăcările, iar o mașină de pompieri a fost avariată în urma incendiului care a izbucnit luni într-o zonă de pădure din Dialechto, Kavala, în nordul Greciei.

Imagini din infernul din Grecia:

Incendii Grecia august 2023. Potrivit unor surse, unul dintre pompieri suferă de arsuri la față, iar celălalt la mâini. Ambii au fost transferați la spital. Locuitorii din Dialechto, Kavala primiseră un mesaj prin 112 să-și evacueze satul și să se deplaseze spre sud, spre vechiul drum național. Detașamentul de Pompieri a anunțat că în zonă operează 12 pompieri, 6 autospeciale și o aeronavă de stingere a incendiilor.

Incendii Grecia august 2023- Avertisment MAE. Ministerul Afacerilor Externe a avertizat, luni, cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia că autorităţile locale au anunţat menţinerea riscului ridicat de producere a incendiilor.  

Incendii Grecia august 2023- harta noilor focare

Autoritățile elene au ordonat evacuarea a două sate din regiunea centrală Viotia, la aproximativ 100 de kilometri nord-vest de Atena, după ce un incendiu forestier a izbucnit luni dimineață, informează Ekathimerini.com.

Paza de coastă a pus în alertă două bărci de patrulare și mai multe bărci de pescuit și nave private în cazul în care era necesară o evacuare pe mare.

VEZI HARTA focarelor de incendii la finalul articolului.

Harta noilor incendii din Grecia, august 2023.

Harta noilor incendii din Grecia, august 2023.

[Sursa foto: Profimedia]

Incendii Grecia- primele victime ale incendiilor din august 2023

Autoritățile au spus că au recuperat cadavrul unui bărbat dintr-un tarc de oi din zona aflată în evacuare, presa locală raportând că bărbatul a murit aparent din cauza inhalării de fum în timp ce încerca să-și salveze animalele.

În nord-estul țării, lângă granița cu Turcia, vânturile puternice au reaprins flăcările pe mai multe fronturi într-un incendiu major care a ars pentru a treia zi consecutivă păduri și terenuri agricole din apropierea orașului Alexandropolis.

Incendii Grecia, august 2023- mai multe case distruse în weekend

Mai multe case au fost distruse în cursul acestui weekend. Treisprezece sate au fost evacuate, în timp ce peste 200 de pompieri, asistați de 16 avioane care aruncă apă și șapte elicoptere, voluntari și forțele armate se luptau cu incendiile, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis.

Cipru a trimis două avioane de stingere a incendiilor pentru a ajuta la combaterea focului din Alexandroupolis, inclusiv patru membri ai echipajului și cinci personal de asistență la sol.

Harta noilor incendii din Grecia, august 2023.

Harta noilor incendii din Grecia, august 2023.

Risc "extrem" de incendii în regiunea Atenei

Cu vânturile puternice care bat în mai multe părți ale țării, autoritățile au stabilit la „extrem” nivelul de risc de incendiu în mai multe regiuni, inclusiv în apropiere de capitala Greciei.

„Sistemul [de stingere a incendiilor] este în alertă și trebuie să fim și noi. Riscul de incendii de vegetație rămâne ridicat”, a spus Marinakis.

Cel mai mortal incendiu de vegetație înregistrat în Grecia a ucis 104 persoane în 2018, într-o stațiune de pe litoral de lângă Atena, pe care locuitorii nu fuseseră avertizați să evacueze.

Luna trecută, un incendiu din stațiunea insula Rodos a forțat evacuarea a aproximativ 20.000 de turiști. Câteva zile mai târziu, doi piloți ai forțelor aeriene au murit când avionul lor s-a prăbușit în timp ce se scufundau jos pentru a combate un incendiu pe insula Evia. Alte trei decese legate de incendii au fost înregistrate în această vară

Avertismentul MAE pentru turiștii români. Care sunt regiunile cu risc de noi incendii

Ministerul Afacerilor Externe recomandă celor care vor să călătorească să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situaţia existentă şi să evite deplasarea în zonele în care există incendii în desfăşurare sau un risc iminent de producere a acestora şi reaminteşte cetăţenilor români că legislaţia elenă interzice şi sancţionează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc şi poate genera astfel apariţia unui focar de incendiu.

Potrivit MAE, riscul ridicat de producere a incendiilor de vegetaţie (risc de incendiu foarte ridicat- gradul 5) este pentru următoarele regiuni:

- Regiunea Attica, Grecia Continentală (Beotia, Evia),
- Peninsula Peloponez (regiunile Arkadia şi Lakonias);
- Macedonia Centrală: Chalkida şi Muntele Athos;
- Regiunea Preveza;
- regiunile: Rodopi, Xanthi, Kavala, Fokida, Fthiotida, insulele Samothrakis, Skyros, Kythira şi Thassos; 
- insulele Mării Egee: Limnos, Lesbos şi Chios;
- insulele ionice: Kefalonia, Zakynthos şi Lefkada

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte cetăţenilor români că legislaţia elenă interzice şi sancţionează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc şi poate genera astfel apariţia unui focar de incendiu. Cetăţenii români care observă producerea unui incendiu pot anunţa imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgenţă) sau 199 (serviciul de pompieri).

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

”De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076”, se precizează în comunicatul oficial. 

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor web:  https://atena.mae.rohttps://salonic.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_rowww.meteoalarm.orgwww.mae.ro  şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă"( https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Restricții de circulație în Thassos

Mai multe drumuri forestiere din Thassos au fost închise, duminică 20 august. Restricția impusă de autorități vizează mai rute de pe insulă:
Ce drumuri forestiere sunt închise
„Circulația este controlată (limitată) pe drumurile forestiere:
• Sf. Panteleímonas – Ag. Marína;
• Potamiá – Pigés Potamiás;
• Theológos către Kamíni;
• Limenária-Kástro;
• Mariés-barajul Marión;
• Mikró Kazavíti- Sf. Pantelimon
• Kazavíti-Toúmpa
• Rachoni
• Kallirachi
• Sotiros
Vă rugăm să respectați dispozițiile și să aplicați toate măsurile pentru prevenirea incendiilor!”, sunt anunțați turiștii pe Forum Thassos.

HARTA incendiilor din Grecia

Regiunea Boetia:

Incendii regiunea Alexandropolis:

incendii grecia august 2023

Incendiile s-au extins și în localitatea Avantas din regiunea Evros, la nord de Alexandroupolis


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si