Ministerul Sanatatii precizeaza ca prin acest act normativ se urmareste alinierea la standardele de performanta practicate in statele europene, in ceea ce priveste serviciile funerare, scrie digi24.ro.

"O brăţară cu datele de identificare ale firmei de pompe funebre care a acordat îngrijirile mortuare şi serviciile de tanatopraxie se aplică pe mâna dreaptă a decedatului pentru identificarea prestatorului de servicii funerare în cazul unor plângeri ulterioare şi pentru responsabilizarea acestuia.

Acordarea îngrijirilor mortuare în cazul decesului prin boli infecţioase, cu potenţial de transmitere la personalul care vine în contact cu persoana decedată, aparţinători etc, necesită abilităţi de recunoaştere şi măsuri de protecţie. O metodologie de încadrare a riscului infecţios va fi elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi va fi aprobată prin Ordin al ministrului sănătăţii. S-a optat pentru folosirea termenului deshumare şi nu exhumare atât datorită faptului că prin definiţie se referă strict la corpurile umane, spre deosebire de termenul exhumare care include şi o semnificaţie arheologică, cât si datorită folosirii sale în OMS nr. 119/2014 ”, precizează Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, pentru combatarea evaziunii fiscale din domeniu, agenţii economici care prestează servicii funerare vor fi obligaţi să păstreze şi arhiveze contractele de prestări servicii şi copii ale documentelor fiscale timp de cinci ani.

În plus, „cimitirele şi crematoriile umane, fiind obiective cu potenţial impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi mediului vor fi autorizate de către direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.
O mostră din produsul biocid folosit la îmbălsămare/tanatopraxie este necesar să fie depus în sicriu alături de decedat pentru a facilita examenul toxicologic la o eventuală deshumare sau pentru cazul în care se raportează poluări ale solului sau ale surselor de apă
”, mai prevede nota de fundamentare.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si