In articol:
- Guvernul are pe ordinea de zi o hotărâre privind indexarea salariului minim brut pe ţară
- Guvernul va mai avea ca subiect de discuție în ședința de miercuri și un Memorandum
„ Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 2.300 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2021, ceea ce reprezintă o creştere de 3% faţă de luna decembrie 2020.
Totodată, de la 1 ianuarie 2021, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se menţine la suma de 2.350 lei lunar, mai arată sursa citată.
Pe ordinea de zi figurează, în primă lectură, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19.
Tot în primă lectură este şi proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.
Guvernul are pe ordinea de zi o hotărâre privind indexarea salariului minim brut pe ţară
Proiectul de act normativ stabileşte „criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie şi se reglementează măsurile de protecţie socială pentru aceştia şi în special accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei energetice”.
În plus legea are îndeplinirea următoarelor obiective:
„a) accesibilitatea energiei din punct de vedere al preţului pentru toţi consumatorii;
b) asigurarea disponibilităţii fizice neîntrerupte a resurselor energetice pentru toţi consumatorii;
c) creşterea perfomanţei energetice a clădirilor;
d) prevenirea şi combaterea sărăciei energetice şi excluziunii sociale”, conform proiectului de lege.
Prevederile acestui act normativ sunt aplicate activităţii de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, energiei termice, gazelor naturale şi combustibililor solizi sau petrolieri către consumatorii vulnerabili din sistemul energetic.
Citeste si: Proteste în faţa Ministerului Muncii faţă de "îngheţarea" salariilor şi a pensiilor
Guvernul va mai avea ca subiect de discuție în ședința de miercuri și un Memorandum
Guvernul va discuta şi un memorandum cu tema: Mecanismul pentru elaborarea poziţiei Guvernului României cu privire la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Actul normativ propune ca PNRR să fie actualizat până la finalul lunii februarie a acestui an.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
„Pentru o abordare unitară şi coordonare interinstituţională în elaborarea şi negocierea informală cu Comisia Europeană, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene propune implicarea Preşedinţiei, a vice-premierului coordonator, a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, precum şi a ministerelor de linie în domeniul cărora sunt prevăzute activităţi şi proiecte în PNRR. De asemenea, se propune ca PNRR să fie actualizat până la finalul lunii februarie 2021 într-o formă coerentă, în conformitate cu priorităţile stabilite in cadrul Programului de Guvernare. În cadrul procesului de organizare, MIPE va organiza consultări cu reprezentanţii sectorului privat, ai societăţii civile, cu sindicatele, precum şi cu ceilalţi parteneri de dialog", precizează nota de fundamentare a memorandumului menţionat.
Un alt memorandum are tema: „Cooperarea şi schimbul de informaţii între S.N Nuclearelectrica S.A (SNN) şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea îndeplinirii standardelor de securitate fizică a amplasamentului C.N.E Cernavodă”.
Citeste si: Doi senatori AUR cer Guvernului redeschiderea şcolilor. În caz contrar, vor înainta acţiuni în justiţie