In articol:
Mai multe soiuri de anghinare se află în grădinile Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău, pentru brevetare și omologare. Planta are numeroase întrebuințări. Este bună de consumat în salate, în ceaiuri medicinale, poate fi o plantă ornamentală, dar și sursă de hrană pentru albine.
Costel Vânătoru, cercetător: „Aici avem planta ve la care se poate consuma receptaculul, deci putem să o folosim în acest stadiu, ca plantă alimentară, însă aici avem planta care a ajuns la maturitate de la care, sigur, curățim inflorescența, și putem folosi semințele.
„Hrana bogaților” este utilizată mai mult în bucătăria mediteraneană
Pe vremuri, anghinarea era supranumită „hrana bogaților”, iar în prezent este utilizată mai mult în bucătăria mediteraneană. De la această legumă, se consumă solzii cărnoși și suculenți. Anghinarea este bună de mâncat atunci când plantele sunt verz.
Matilda Popescu, secretar științific: „Noi încercăm ușor-ușor să o introducem în cultura noastră. Banca de Resurse Genetice are spre omologare un soi denumit Columna.”
Anghinarea se consumă fie în stare crudă, sub formă de salate, fie preparată cu diverse sosuri. Dar și în spectrul medical are întrebuințarea, fiind un bun stimulator al sistemului imunitar datorită conținutului de inulină. Anghinarea are beneficii asupra ficatului, inimii și nivelului de colesterol.