Hrișca. Proprietățile miraculoase ale acestui aliment
Hrișca este considerată de mulți, din punct de vedere practic, o cereală. De fapt aceasta nu este altceva decât un un aliment care face parte din categoria pseudocerealelor precum amarantul sau quinoa.
Hrișca este foarte consumată în Rusia, China, Ucraina, R. Moldova, iar în România fiind prezentă în bucătăria celor care trăiesc în zona Bucovinei în special.
Pe măsură ce specialiștii în nutriție au descoperit și au popularizat proprietățile și beneficiile sale remarcabile, hrișca a devenit tot mai iubită și mai apreciată atât în SUA, cât și în Europa.
La fel ca și alte pseudocereale hrișca nu conține gluten, ceea ce o face potrivită pentru oamenii care au probleme legate de toleranța glutenului (cum ar fi cei care suferă de boala celiacă).
1. Ajută la menținerea sănătății sistemului cardiovascular
Î urma unor studii clinice s-a descoperit că hrișca poate să reducă inflamațiile și nivelul nesănătos al colesterolui ”rău”, crescând în același timp nivelul colesterolui ”bun”.
Rutinul, un antioxidant conținut în hrișcă, este de mare ajutor în menținerea elasticității și rezistenței vaselor de sânge.
2. Indicată în cazul persoanelor care suferă de diabet
Fiind o sursă bună de fibre alimentare, hrișca se destinge printr-un indice glicemic de nivel mic spre mediu, ceea ce înseamnă că includerea acesteia în hrană este legată de o creștere lentă și graduală a glicemiei din sânge.
De fapt, cercetările efectuate pe oameni care sufereau de diabet, care au folosit hrișcă în alimentația lor, au arătat o glicemie mai scăzută.
Suport pentru rezultatele acestor studii a fost scos în evidență și în studiile făcute pe șobolanii diabetici, care au punctat faptul că o componentă aflată în hrișcă (d-chiro-inositol) poate fi de folos în tratarea diabetului.
Un alt studiu a indicat că anumite componente extrase din tărâța de hrișcă pot să aibă un efect inhibitor asupra digestiei sucrozei (6).
Sucroza este o altă denumire a zahărului obișnuit.
Toate aceste proprietăți fac din acest aliment o alegere foarte bună și sănătoasă atât pentru bolnavii de diabet, cât și pentru orice persoană care vrea să se asigure de un control îmbunătățit al glicemiei din sânge.
Hrișca este un aliment sărac în calorii, însă bogat în componenți care ajută la reglarea greutății corporale.
În plus, este și foarte sățios, ceea ce îți va reduce foarte mult pofta de a ”ciuguli” între mese. Pentru persoanele care au înclinații spre o alimentație vegetariană acest aliment este practic obligatoriu.
”Proprietățile hriștii sunt: profil caloric neutru; aromă dulce; curăță și întărește intestinele și ameliorează apetitul.
Are efect în tratarea dizenteriei și a diareei cronice.
Rutinul, un bioflavonoid prezent în hrișcă, întărește capilarele și vasele sangvine, inhibă hemoragiile, reduce presiunea sangvină și crește circulația către mâini și picoare.
Rutinul este de asemenea un antidot împotriva razelor Roentgen și a altor forme de radiație.” Paul Pitchford în ”Healing with Whole Foods” 2002.
5. Oferă proteine de calitate
Hrișca este una dintre cele mai bune surse de proteine de calitatea înaltă, ușor digerabile. Ceea ce o face o alternativă excelentă la carne. O porție de 100 grame oferă aproximativ 26% din necesarul zilnic de proteine. Hrișca conține în proporții excelente aproape toți aminoacizii esențiali și, în mod special, lisina (un aminoacid în care de altfel sunt sărace cerealele precum grâul, porumbul, orezul, etc).