Medicii mai spun ca majoritatea cazurilor de cancer ovarian apar la femei de 40-50 de ani, dar sunt si femei care au sub 30 de ani si care au fost diagnosticate cu aceasta boala.

"Un stadiu incipient de descoperire a bolii poate sa insemne vindecare, un stadiu avansat inseamna boala care evolueaza 10 ani, 20 de ani. In proportie de 90%, tratamentul de care beneficiaza romanecele este la fel ca in alte tari sau ca in tarile cu economie avansata.

Cancerul ovarian poate fi vindecat", a declarat dr. Dana-Lucia Stănculeanu, medic primar oncolog, la conferinta privind Ziua Internationala de Lupta Impotriva Cancerului Ovarian, potrivit News.ro.

Dar, nedepistat la timp, cancerul ovarian este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, avand cea mai mica rata de supravietuire dintre toate tipurile de cancer pe care le pot dezvolta femeile.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Cristina Bordeanu este una dintre femeile care au supravietuit si sa invinga cancerul, desi a depistata cand era deja intr-un stadiu avansat. Femeia a povestit pentru jurnalistii de la Libertatea ca a aflat ca sufera de aceasta boala la 43 de ani, dupa ce i s-au nenumarate diagnostice gresite.

”Primele simptome sunt usor de confundat. Ma balonam si aveam dureri in partea superioara a abdomenului. Ma suspectau ba de ceva probleme ale colonului, ba de splina marita. Am facut mai multe ecografii si mi-au spus ca intr-adevar am splina marita. Numai ca splina era marita pentru ca ea acoperea tumoarea, nu din alte motive. Iar eu asta nu stiam. Am mers la urgenta pentru ca eu eram deja foarte umflata si nici nu mai puteam respira.

La Triaj mi-au spus ca sunt insarcinata. Eu eram deja mama, stiam ce inseamna o sarcina. Plus ca de la o sarcina te umflii in halul in care eram eu dupa luni bune, nu intr-o singura luna cum era in cazul meu. Dar au insistat, mi-au spus chiar si cum e asezat copilul, ca e cu picioarele in sus si de acolo si presiunea care nu ma lasa sa respir. Eu le spuneam ca este imposibil, ele imi spuneau ca nu vreau sa-mi recunosc sarcina. De ca si cum ar fi fost o rusine pentru mine sa fiu insarcinata”, a povestit Cristina Bordianu.

Femeia a povestit cu lacrimi in ochi despre prima sedinta de chimioterapie care a fost un „cosmar”, dar si despre faptul ca e nevoie de multa putere.

Potrivit statisticilor prezentate de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) anual, 250.000 de femei din intreaga lume sunt diagnosticate cu cancer ovarian si, in plus, 140.000 de femei mor anual din cauza acestei boli.

Statisticile arata ca doar 45% dintre femeile care au cancer ovarian traiesc mai mult de cinci ani de la diagnosticare, in timp ce 89%, un procent aproape dublu, dintre pacientele care au cancer mamar traiesc pana la aceeasi perioada, dupa diagnosticare.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si