Iahnie de năut. Rețetă turcească de post
Iahnie de năut. Iahnia de năut este un preparat ideal pentru perioada în care ții post.
Iahnie de năut. Postul Paștelui nu trebuie să fie o perioadă în care te abții de la a mânca gustos, ci doar este vorba despre a renunța la anumite alimente. Poți prepara rețete foarte gustoase dacă îți pui imaginația la încercare. Astăzi îți propunem o rețetă delicioasă de iahnie de năut.
Citeste si: Pui pe sticlă. Rețetă rapidă la cuptor. Gustul copilăriei
Citeste si: Soia. Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci această legumă controversată
– 500g. năut
– 2 cepe
– 6 căței de usturoi
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
– 250g. roșii pasate
– sare, piper, turmeric, mărar
– puțin ulei de măsline
Se pune năutul la hidratat cu o seară înainte.
A doua zi se clătește bine și se pune la fiert. Când se ridică spuma se schimbă apa și se lasă pe foc să fiarbă până este gata completând cu apă pe măsură ce scade apa din vas (a fiert cam în două ore – vă raportați în funcție de năutul folosit; este gata când bobul se presează ușor între degete). Când este fiert năutul se scurge surplusul de apă (se oprește cam o cană pentru a regla consistența dorită la final).Citeste si: Șnițele de soia. Idei delicioase pentru perioada postului
Se toacă mărunt ceapa și usturoiul și se pun într-o tigaie cu roșiile pasate. Se lasă pe foc mic până se înmoaie legumele, apoi se adaugă năutul fiert și condimentele (se adaugă din apa oprită până la consistența dorită). Se lasă pe foc câteva minute până se îmbină aromele, apoi se ia vasul deoparte, se adaugă uleiul de măsline și se pasează compoziția.
Năutul îşi are originea în Orientul Mijlociu, regiune din lume unde se găsesc cele mai variate culturi de alimente, dar care încă se bazează în principal pe această legumă plină de proteine. Apărut ca aliment de consum acum aproximativ 7000 de ani, cultivându-se prima dată în jurul anilor 3000 î.Hr, în Bazinul Mării Mediterane şi răspândit apoi în India şi Etiopia.
Năutul este o sursă excelentă de fibre, vitamine B6 şi B9, acid folic, mangan, proteine şi minerale precum: fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru şi zinc. Extrem de gustos şi cu un conţinut bogat de proteine, năutul poate înlocui cu succes carnea. De asemenea, are numeroase proprietăţi „minune”, cum ar fi controlul poftei de mâncare.
Poţi folosi boabele de năut fie în salate, fie sub forma unor preparate cum ar fi: humus (piure de năut), falafel (piure de năut prăjit) sau cuşcuş (cu boabe întregi de năut). Dacă nu sunt deja preparate, boabele de năut trebuie lăsate la înmuiat (în apă) timp de 12 ore. Apoi se scurg şi se usucă bine, după care poţi începe să le pregăteşti la foc mic.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Cea mai populară mâncare preparată din năut este preferata mea, humusul! Popular din Orientul Mijlociu, humusul este în general realizat uşor, din doar câteva ingrediente simple şi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline în cantităţi mici, usturoiul tocat, sucul de lămâie sau pasta de susan. Amestecate, aceste ingrediente fac din humus un aliment delicios şi cu puţine calorii, ideal în orice dietă!