" Cred ca trebuie sa afirmam ca traim deja schimbarea vremii. Fenomenul incalzirii globale deja isi face simtita prezenta, cu precadere in ultimii 16 ani. Vorbim de o tendinta evidenta, la nivel planetar, a cresterii temperaturii medii anuale a aerului. Daca in 2016 am inregistrat cel mai calduros an la nivel planetar, comparativ cu media secolului trecut, anul 2016 a doborat recordul anului 2015", a spus Elena Mateescu, la Antena 3 LIVE.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"Asta a dus la mai multa energie in sistemul climatic, in atmosfera si, implicit, o cantitate mai mare de vapori de apa care pot genera, oriunde in lume, aceasta crestere a fenomenelor meteo severe, fie ca vorbim de inundatii, seceta, in functie de locul despre care vorbim. Aproape similar, incepand din 2000 si pana acum, la nivelul tarii noastre s-a inregistrat o crestere continua a acestor fenomene, dar si a temperaturii medii anuale"

"In Romania, vom avea veri din ce in ce mai calduroase si mai secetoase. Dar, acele perioade de seceta alterneaza cu perioade cu precipitatii excedentare. Chiar si toamna inregistram perioade de inundatii. Incalzirea globala nu inseamna doar temperaturi mai mari", a mai spus directorul ANM.
 

Ce fel de fenomene extreme afecteaza tara noastra?

"Vorbim de temperaturi extreme pe timp de iarna, perioade de viscol in anotimpul de iarna. De exemplu, in 2014, am inceput anul cu doua coduri rosii de viscol. Am incheiat anul 2014 cu un alt cod rosu de viscol, desi vorbeam de iarna urmatoare", a spus directorul ANM.

Directorul ANM a aratat ca sistemul de codificare a alertelor meteo a fost introdus in 2005. Asta nu inseamna ca in iernile din 1953 si din 1954 nu s-au inregistrat temperaturi scazute, de exemplu. Dar atunci nu se faceau masuratori pentru fenomene imediate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si