In articol:
- Nicolae Bănicioiu, achitat de Îalta Curte de Casație și Justiție
- O judecătoare a dorit condamnarea lui Nicolae Bănicioiu
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis achitarea lui Nicolae Bănicioiu, acuzat de trafic de influență și luare de mită. Decizia judecătorilor a fost luată după ce termenul de prescripție a răspunderii penale s-a împlinit.
În cazul acuzației de luare de mită, o judecătoare a dorit ca Nicolae Bănicioiu să fie, în schimb, condamnat, potrivit g4media.ro.
Nicolae Bănicioiu, achitat de Îalta Curte de Casație și Justiție
Fostul ministru al Sănătății și al Tineretului și Sporturilor a fost acuzat de luare de mită și trafic de influență, infracțiuni pe care le-ar fi comis în perioada 2012-2015.
“Înalta Curte reține că faptele inculpatului Bănicioiu Nicolae, constând în aceea că într-o zi din perioada 21.12.2012
De asemenea, faptele inculpatei Furtună Cătălina Alexandra, constând în aceea că l-a ajutat pe inculpatul Bănicioiu Nicolae să comită infracținea de trafic de influență, prin acceptarea dobândirii calității formale de asociat în cadrul S.C.
Citeste si: Cutremur în această dimineață în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a produs- kanald.ro
Citeste si: Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora- wowbiz.ro
Deși întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor menționate, Înalta Curte constată că în cauză se impune pronunțarea unei soluții de încetare a procesului penal (…) întrucât s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale”, a arătat instanţa.
O judecătoare a dorit condamnarea lui Nicolae Bănicioiu
În cazul acuzației de luare de mită, unul dintre cei trei judecători a fost pentru condamnarea fostului ministru, cu pedeapsă cu executare. În timp ce judecătorii Andrei Claudiu Rus şi Luminiţa Criştiu Ninu au decis achitarea lui Bănicioiu pentru luare de mită, judecătoarea Cristina Rotaru-Radu a oferit argumente pentru care fapta nu este prescrisă, existând, de fapt, probe care îl incriminează.
Citește și: Alegeri prezidențiale în SUA 2024: Când începe votul și cum funcționează sistemul electoral american
“În ceea ce privește infracțiunea de luare de mită, reținută în sarcina inculpatului Bănicioiu Nicolae și complicitate la luare de mită reținută în sarcina inculpatei Furtună Cătălina Alexandra, în raport de careconsider că trebuie să se pronunțe o soluție de condamnare (…)
Inculpata Furtună Cătălina Alexandra a devenit interpusă pentru inculpatul Bănicioiu, încă din anul 2013 în aceste firme aparținând lui Dorin Cocoș și Mihaela Irimescu și controlate de aceștia. În 2013 aceasta a semnat pentru primirea dividendelor de la cele două societăți, dar în realitate, așa cum s-a arătat în motivare, sumele au fost predate cash lui Nicolae Bănicioiu pentru ca acesta să-și manifeste influența asupra ministrului sănătății.
Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară! Când vor fi încărcate cardurile de alimente- kfetele.ro
Citeste si: EXCLUSIV! Ce planuri are Mihai Trăistariu de Sărbători- radioimpuls.ro
Este adevărat că din probatoriul administrat în cauză nu reiese faptul că, după momentul în care Nicolae Bănicioiu a devenit ministrul sănătății, a încheiat o nouă înțelegere cu Dorin Cocoș și Mihaela Irimiescu în sensul de a le oferi garanții că afacerile acestora cu spitalele nu vor avea de suferit din cauza schimbării politice și că directorii de la marile spitale din capitală, cu care societățile aparținând celor doi aveau încheiate contracte, nu vor fi schimbați. Dar de asemenea nu rezultă din probatoriu că ministrul Nicolae Bănicioiu ar fi făcut vreun gest care să poată fi interpretat de Dorin Cocoș și Mihaela Irimescu ca fiind o renunțare la înțelegerea pe care au avut-o anterior, și anume de a primi bani prin intermediul dividendelor ce se acordau persoanei interpuse Furtună Cătălina.
De altfel este și logic ca această înțelegere să fi continuat, în condițiile în care nu a apărut un eveniment care să reprezinte un motiv de întrerupere. La momentul la care a intervenit înțelegerea inculpatul trebuia să facă intervenții pe lângă alt coleg de guvernare, pe când odată cu dobândirea noii funcții de ministru al sănătății deciziile privind menținerea sau schimbarea unui director de spital le putea lua direct, în virtutea atribuțiilor pe care le avea.
Din probele administrate în cauză, rezultă că atât inculpatul Bănicioiu Nicolae, cât și Dorin Cocoș și Mihaela Irimescu au considerat că înțelegerea se prelungește în mod tacit și după numirea lui Nicolae Bănicioiu în funcția de ministru al sănătății (26,02.2014) ”, a declarat judecătoarea Rotaru-Radu.