"ECONOMILA", REPORTER SPECIAL STIRILE KANAL D
 "Exista prea multe afaceri pe piata si e greu sa mai prinzi un loc liber. Plus ca iti trebuie multi bani asadar… Iata genul de gandire pe care e bine sa nu-l ai! Asta daca vrei sa ai succes!"

VALOAREA ZILEI:  7.000.000 DE DOLARI

Incepem cu o valoarea uriasa. 7 milioane de dolari. Si sa nu va inchipuiti ca e o suma adunata in ani. Reprezinta vanzarile unui produs anume doar in perioada Craciunului. Totul de la o idee banala si cu o investitie de cateva zeci de mii de dolari la inceput. Dar, sa nu ne grabim. Pana la sumele cu multe zerouri in coada, trebuie sa stim cum sa demaram.

Petre Nechita, reporter Stirile Kanal D: "Te simti in bezna si nu vezi lumina unei afaceri de succes. Asta se intampla pentru ca nu stii urmatoarea constatare: ideile geniale sunt… simple!"

Nu v-am convins? Ce spuneti atunci de un imperiu pornit cat ai pocni din degete.

Doamna din imagine si-a taiat o pereche de colanti cu foarfeca pentru ca nu a gasit lenjeria potrivita care sa mearga sub o rochie de seara.

De aici a inceput nebunia dresurilor si a altor accesorii din spandex. Si sa nu credeti ca a pornit de la vreo suma uriasa.

Sara Blakely: A pornit cu 5.000 de dolari si cu ceea ce va deveni o idee de miliarde. Nu am avut bani din exterior, am avut 5.000 de dolari din vanzarea de faxuri.

O sa spuneti ca ideea e aplicata deja, piata supra-saturata, deci, nu mai are rost sa visam la vreo afacere asemanatoare.

Daca ganditi asa, atunci aceste simptome reprezinta o boala comuna printre incepatorii in lumea afacerilor. Se numesc emotii… inutile!

"Vi s-a intamplat vreodata cand va afalti la un inceput de drum sa auziti o voce care sa va spune… N-o sa reusesti, n-o sa faci fata… Ei bine, ideea este sa o ignorati. Degeaba o ignori daca nu ai un plan bine pus la punct."

Planul este important, dar inainte trebuie sa aveti curajul si determinarea pentru a-l pune in practica.

"Banii reprezinta cea mai mare problema pentru o afacere la inceput de drum. Dar sa nu credeti ca este nevoie de un castig la Loto. O idee buna valoreaza mai mult decat  un pumn plin cu jetoane."

Si pentru banii de inceput de drum avem solutii. Exista programe cu fonduri europene sau de la bugetul national care sprijina noile afaceri.Totul este sa intocmiti fara cusur proiectul si sa aveti rabdare cu birocratia romaneasca.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

FLORIN JIANU, PRES. CNIPMMR: Sa nu plece urechea la cei care intotdeauna vor avea ceva de spus. Dar, acest program va avea si beneficiari politici, da acest program e facut pentru su stiu cine.

Unele banci au programe speciale pentru micile afaceri si chiar credite preferentiale.

ALEXANDRU PETRESCU, FONDUL DE GARANTARE A CREDITELOR PT. IMM-URI:   Astazi bancile imprumuta foarte mult in zona guvernamerntala, in zona personalului privat, dar este loc de mai bine pentru creditarea pentru IMM-uri. Si programul Start Up Nation poate fi acel imbold, acea incurajare catre o mai buna creditare catre IMM-uri.

Mii de romani si-au deschis deja o afacere prin programul Start Up.

FLORIN JIANU, PRES. CNIPMMR: Hai sa ne uitam la 10 mii de oameni care primesc granturi, care creeaza niste idei foarte bune de afaceri

O idee pentru o afacere mica poate fi, spre exemplu, o rulota din care sa vindeti mancare. Investitia este de aproximativ 5.000 de euro, iar festivalurile de tip street-food sunt tot mai numeroase.

Ia romaneasca.... de ce n-ar reprezenta si ea o idee de business? Desigur, nu va asteptati sa gasiti solutiile de pe o zi pe alta. Dureaza, ne spun cei cu experienta in domeniu.

ANTREPRENOR ROMAN: Si ce-as putea sa creez? Si am stat si m-am gandit. Dar m-am gadnit destul de mult,  adica sa nu va imaginati ca mi-a venit ideea asa, poc!, si intr-o zi am stiut, imediat ce am parasit administratia publica ce am de facut. Adica, mi-a luat cam 6 luni de zile.

Totul pleaca de la o idee.

"Ia paiul asta si fa o afacere din el. As face, dar cineva s-a ocupat deja. Si… obtine si profit? Exact. De la banalul pai din mana ta a aparut o afacere de milioane de dolari."

JOEL GLICKMAN: Eram la o nunta, eu nu dansez, ma prosteam si am rugat chelnerita sa-mi aduca niste paie. M-am gandit ca daca as avea legaturile potrivite, am putea avea un produs valoros.

Jucarii din componente de plastic pe care sa le unesti dupa cum iti dicteaza imaginatia. Cu acest gand a pornit aceasta afacerea si a ajuns la o cifra de peste 100 de milioane de dolari. Si nu este un exemplu singular...

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

"O perna si un animal de plus. 2 obiecte diferite. Dar cum ar fi sa faci din doua unul singur? Iata o idee de la care a pornit o afacere de succes."

JENNIFER TELFER: Fiul meu cel mai mare avea mereu un animalut de jucarie pe care dormea si a ajuns sa-l turteasca. Atunci mi-a venit ideea si mi-am dat seama ca putem face animale din plus special pentru acest scop.

In perioada sarbatorilor de iarna vanzarile noului produs au explodat in Statele Unite. In cateva saptamani s-au vandut perne de acest fel in valoare de 7 milioane.

JENNIFER TELFER: Succesul m-a socat cu siguranta! dar, in acelasi timp, am simtit ca va fi asa.

Vrei sa auziti o suma uriasa? Compania care a pornit de la o perna si niste jucarii din plus a ajuns sa valoreze 300 de milioane de dolari.

Din nou, ne vedem nevoiti sa repetam. Nu e greu sa obtineti banii necesari pentru a incepe. Afacerile mici si mijlocii au un fond de garantare al creditelor.

Dezvoltarea de noi afaceri inseamna un plus pentru intreaga economie chiar daca vorbim de numai cativa angajati. Au inteles-o asta vecinii din Europa de est, imediat dupa 90.

FLORIN JIANU, PRES. CNIPMMR: Dadeau posibilitatea fiecarui om sa-si deschida o firma fara costuri si au avut cateva programe de sustinere a antreprenoriatului. In mai putin de un an de zile au avut peste un milion de firme inscrise.

Este cazul polonezilor care au sprijinit noile afaceri. In Romania lucrurile se misca mai greu. Dar asta nu trebuie sa fie o scuza pentru tinerii antreprenori. In Romania abia daca sunt 26 de firme la mia de locuitori. Media europeana este mult mai mare. Deci, e loc pe piata!

"Regula ramane aceeasi: nu uitati sa aveti mare grija de banii dumneavoastra!"

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si