Close sidebar
Close sidebar

Igor Dodon, arestat la domiciliu pentru 30 de zile. Ce a declarat fostul președinte al Republicii Moldova

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon și cumnatul său au fost reținuți în urmă cu două zile, după 12 ore de percheziții la domiciliul său, dar și alte locații. În urma acțiunilor, procurorii au ridicat bani, bunuri de lux și acte care sunt investigate. Igor Dodon, care este acuzat de trădare, va sta următoarele 30 de zile în arest la domiciliu.

Sorin Negru,

Igor Dodon este singurul fost preşedinte cercetat penal în Republica Moldova.


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a scăpat de condițiile de detenție pe care le cereau procurorii, dar va petrece următoarele 30 de zile în arest la domiciliu. Decizia a fost luată joi de instanţa de judecată de la Chișinău.

Citeste si: Igor Dodon, reținut pentru trădare

UPDATE. Procurorul de caz Petru Iarmaliuc a declarat că va contesta decizia de joi a instanţei de fond pentru că o consideră neîntemeiată. În opinia sa, Igor Dodon ar putea astfel să comunice cu persoane implicate în acest caz, relatează Radio Chişinău în ediţia sa online.

De asemenea, conform sursei citate, procurorul a declarat că Igor Dodon ar fi intenţionat să plece din ţară. La ieşirea din sala de judecată, Igor Dodon a spus că acest dosar este unul politic şi că ar fi fost realizat la comanda preşedintei Maia Sandu pentru a distrage atenţia de la problemele din Republica Moldova şi a lichida opoziţia, mai consemnează Radio Chişinău. 

Procurorii anticorupţie au cerut 30 de zile de arest preventiv pentru fostul preşedinte (prorus) al Republicii Moldova, Igor Dodon, şi cumnatul său, Petru Merineanu, ambii reţinuţi cu o zi în urmă, după mai bine de zece ore de percheziţii,

într-un dosar de corupţie, relatează presa de la Chișinău.

Igor Dodon, acuzat de trădare de patrie

Igor Dodon, liderul de facto al Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM), considerat un pion al Moscovei la Chişinău, a fost reţinut marţi împreună cu cumnatul său pentru 72 de ore, ambii fiind plasaţi în arestul Direcţiei de poliţie din Chişinău.

În afară de corupţie pasivă, Dodon este acuzat de 'trădare de patrie', finanţare ilegală a partidului său (dosarul redeschis privind sacoşa cu bani primită de la controversatul oligarh Vlad Plahotniuc) şi îmbogăţire ilicită.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Citeste si: Elena Udrea declarații de ultim moment despre plecarea ei din România: „Mă duceam în Grecia la medic ca să mai fac un copil”

Şefa interimară a Procuraturii Anticorupţie, Elena Cazacov, a motivat necesitatea reţinerii celor doi prin riscul de a 'fi distruse probe'. Cumnatul lui Dodon a încercat să distrugă probe, înghiţind o chitanţă 'care proba tranzacţii cu bunuri imobiliare în valoare de 700.000 de euro', a indicat ea.

Rusia observă cu atenție procesul lui Igor Dodon 

Într-o reacţie la reţinerea lui Igor Dodon, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat miercuri că Moscova va urmări cu atenţie desfăşurarea evenimentelor, afirmând că acest caz ţine de afacerile interne ale Republicii Moldova, potrivit Deschide.md.

Procuratura Anticorupţie continuă acţiunile de urmărire penală în cazul fostului preşedinte Igor Dodon cu mai multe capete de acuzare, în timp ce adepţii acestuia din Partidul Socialiştilor au continuat protestele declanşate marţi, cerând eliberarea fostului lider de partid, informează Radio Chişinău.

Analişti politici de la Chişinău trag un semnal de alarmă şi avertizează că opoziţia (prorusă) va încerca să destabilizeze situaţia din Republica Moldova.

După reţinerea marţi a lui Igor Dodon, câteva sute de simpatizanţi ai socialiştilor au protestat în centrul Chişinăului, cerând eliberarea acestuia, conform postului de radio citat.

Comentatorul politic Nicolae Negru atrage atenţia în acest context asupra declaraţiilor Moscovei referitor la reţinerea lui Igor Dodon, un politician fidel Kremlinului.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

"Kremlinul acţionează demult împotriva actualei guvernări (proeuropene), vedem şi politica preţurilor la gaze, de exemplu. Această reţinere a lui Dodon îi va determina pe ruşi să intensifice aceste presiuni asupra Republicii Moldova. Dacă vor reuşi sau nu, depinde de cetăţenii Republicii Moldova", a declarat comentatorul citat la Radio Chişinău.

"Aşa-zisa opoziţie va încerca să destabilizeze situaţia. Dar cred că dacă cetăţenilor li se va arăta ce a făcut Igor Dodon, dacă procuratura va fi mai transparentă, nu cred că cetăţenii se vor lăsa atraşi în acest proces de destabilizare a situaţiei", şi-a exprimat el convingerea.

Fostul deputat Iurie Reniţă, cel care a făcut publice imaginile video în care Igor Dodon este surprins cu o sacoşă de bani pe care i-o oferă fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, pentru a finanţa partidul, spune că reţinerea lui Igor Dodon şi cercetarea lui în acest dosar trebuia să se întâmple într-un final.

Igor Dodon este singurul fost preşedinte cercetat penal în Republica Moldova.

Unii jurişti consideră că, dacă în privinţa îmbogăţirii ilicite există suficiente probe, în ceea ce priveşte bănuiala de trădare de patrie contează foarte mult care sunt acuzaţiile formulate împotriva acestuia. În cei 30 de ani de când şi-a proclamat independenţa, în Republica Moldova a existat o singură condamnare pentru trădare de patrie, dar care a fost anulată ulterior, notează Radio Chişinău.

Igor Dodon consideră că dosarul său e fabricat de Maia Sandu

Fostul șef de stat, Igor Dodon, nu a fost lăsat să dea declarații în fața presei. Înconjurat de mascații CNA, acesta a reușit să spun doar câteva propoziții. „Un dosar penal de-al Maiei Sandu”, a menționat acesta. În timpul deliberărilor acesta a ieșit din sala de judecată cu un mesaj optimist: „totul va fi bine”.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI