IICCMER: Achitarea torționarilor disidentului Gheorghe Ursu deschide larg calea reabilitării regimului totalitar. A fost lansată o petiție
Achitarea foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, torționarii disidentului Gheorghe Ursu, este un adevărat pericol la adresa statului de drept și se situează în contradicţie flagrantă cu adevărul istoric, susține Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
IICCMER declară că decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție de zilele trecute referitoare la cazul Gheorghe Ursu ”reprezintă un moment crucial pentru toate instituțiile implicate în condamnarea totalitarismului comunist și în reabilitarea victimelor nevinovate ale acestuia, dar și pentru societatea românească în ansamblul ei”.
”Achitarea torționarilor deschide larg calea reabilitării regimului totalitar”
flagrantă cu adevărul istoric. Ea creează premisele impunității celor care au fost implicați în crimele politice ale regimului comunist și fragilizează cultura democratică din România, deschizând larg calea reabilitării regimului totalitar”, arată IICCMER.
Reprezentanții insistituției mai susțin că decizia Înaltei Curți pleacă de la premise discutabile și care nu se verifică factologic.
Gheorghe Ursu, un adevărat purtător de cuvânt al atitudinilor protestatare din țară de la acea vreme
”Prin curajul și onestitatea opiniilor sale, el a fost un adevărat purtător de cuvânt al atitudinilor protestatare din țară de la acea vreme. Așa cum se arată și în propunerea de arestare a acestuia, întocmită de Șeful Direcției a II-a a Securității, general-maior Macri Emil, și șeful Direcției a VI-a, colonel Vasile Gheorghe, la 30 ianuarie 1985, regimul se temea de efectul de contagiune al opiniilor și acțiunilor sale, deci tocmai de pericolul transformării protestului său individual într-unul colectiv.
În referatul citat se arată că inginerul Gheorghe Ursu își făcea cunoscute convingerile în cadrul unui grup de persoane”, mai arată IICCMER.
Insituția mai arată aserțiunile instanței, potrivit cărora „din reglementarea legală rezultă că fapta de tratamente neomenoase nu poate fi concepută fără existența, în prealabil, a unei situații de conflict, de adversitate” este contrazisă de materialul documentar.
IICCMER a lansat o petiție
Petiția IICCMER lansată cere susținerea pentru continuarea investigării crimelor regimurilor totalitare și aducerea celor vinovați în fața justiției. Întregul document poate fi studiat aici