Imagini apocaliptice cu cea mai cumplita iarna din toate timpurile, in Romania
Nameti de cinci metri inaltime tancuri scoase pe strazi pentru tasarea zapezii si un oras intreg cu lopeti in mana. Asa arata Bucurestiul pe 3 februarie 1954. Ceea ce a pornit ca o ninsoare oarecare s-a transformat in cea mai cumplita iarna a secolului XX din Romania.
In primele zile ale lunii februarie 1954, Europa a fost cuprinsa de un viscol extrem de puternic, care a provocat pagube imense.
In urma cu 64 de ani, in dimineata zilei de 3 februarie bucurestenii s-au trezit blocati in propriile case de troiene imense de zapada. Afara, strazi intregi nu mai puteau fi deosebite, iar vantul sufla cu o viteza foarte mare.
"Vazduhul e un infern, ninge, viscoleste.
Strazile sunt infundate, vijelia zguduie peretii!"", Pericle Marinescu in Jurnalul scriitorului bucurestean.
A fost doar inceputul marelui viscol care a ingenunchiat Bucurestiul si intreaga Romanie. In zilele care au urmat, troienele au ajuns chiar si la 5 metri inaltime in Sud-Estul tarii.
In dufuzoare se anunta atunci ca "de mai bine de 100 de ani nu a mai fost un vant atat de puternic, nu a mai cazut o cantitate atat de mare de zapada!"
Constienti ca risca sa moara de frig sau de foame, bucurestenii s-au mobilizat exemplar in acele zile. Au sapat tuneluri prin omat si au carat zapada cu carutele pana in dambovita. Au fost scoase si tancurile armatei.
In toate acele zile mii de militari inarmati cu lopeti au lucrat zi si noapte pentru a elibera strazile.
Potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie, in februarie 1954, iarna a lovit cel mai puternic Romania.
Pentru iarna anului 2018, meteorologii au publicat primele estimari. Nu va fi vorba nicidecum de ceea ce au trait romanii in 1954, insa ne anunta ca vom avea parte de o iarna lunga.
Potrivit specialistilor, iarna va incepe la sfarsitul lunii noiembrie si va ramane aici pana la jumatatea lunii februarie. Este de asteptat, insa, ca in lunile decembrie, ianuarie si februarie sa ninga frecvent, insa fara a se inregistra viscol ori ger.