Close sidebar
Close sidebar

Imaginile nepăsării! Palatul Reginei Maria de la malul mării este o ruină. Celălalt castel, situat în Bulgaria, este principala atracţie turistică

In timp ce noi lasam cladirile istorice sa se scufunde in nepasare, bulgarii isi renoveaza edificiile si le promoveaza, atragand astfel milioane de vizitatori! Un exemplu este castelul Reginei Maria din statiunea Mamaia, care acum este o ruina. In schimb, celalalt palat al Majestatii Sale, construit in Balcik, a fost transformat de bulgari intr-o bijuterie.

M. P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Castelul reginei maria din Statiunea Mamaia a fost construit in anii 1920 si a fost gandit ca o resedinta de vara. Era o cladire impunatoare, superba, ce se intindea pe 1200 de metri patrati.

Doina Pauleanu, director muzeul de arta Constanta: Reginei maria ii placea foarte mult aceasta intindere de nisip, ii placea sa faca galop acolo si a ales acest loc pentru xa-si amplasa castelul

Acum, la aproape un secol distanta, monumentul istoric de categoria A este o bijuterie prafuita ce se scufunda in nepasare.

Daniel Savopol, reporter Ştirile Kanal D: Regele Mihai adora acest castel si asta pentru ca ii amintea de copilarie. Cand era doar un baietel isi petrecea vacantele de vara aici. Insa autoritatile nu au dat nici macar doi bani pe monument. Fatada este distrusa, iar gradina, observati si dumneavoastra, s-a transformat intr-o ruina.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Decaderea edificiului a fost un capitol sumbru, scris in plina democratie, cand o societate comerciala a dat Castelul unor afaceristi dubiosi, fara nicio aprobare de la Ministerul Culturii.

Daniel Savopol, reporter Ştirile Kanal D: Cu durere in inima va spunem adevarul crud. In Romania pana si istoria e de vanzare Potrivit unor surse, la inceputul anilor 2000 aceasta caldire care apartinea Casei Regale a fost vanduta la pretul unui apartament.

Mai precis, monumentul ar fi fost vandut cu aproximativ 80 de mii de euro. O suma infima pentru o cladire-emblema, ce abunda in istorie.

Palatul a fost  transformat apoi in terasa si club pentru turistii de la mare, iar acum cativa ani a cazut prada si unui incendiu. 

De curand, Ministerul Culturii a cerut in instanta anularea vanzarii si vor ca monumentul sa se intoarca in patrimoniul statului.

Bulgarii, in schimb, parca traiesc intr-o lume diferita.  In timp ce Castelul din  Mamaia arata jalnic,  resedinta din Balcik a Reginei Maria e spectaculoasa. De alfel, a fost si casa ei de vacanta preferata.

DOINA PAULEANU: A fost, asadar, marea ei iubire, Regina a abandonat mamaia in favoarea balcicului.

Palatul este bine conservat si e vizitat de mii de turisti. Numai din vanzarea de bilete si suveniruri la castel,  bulgarii incaseaza anual aproximativ 1,5 milioane de euro.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI