FOTO: Ciprian Sterian

Duminică dimineaţă un sobor de 5 preoţi în frunte cu Înaltpreasfinţitul Ciprian Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a oficiat slujba de sfinţire a Catedralei Sfântul Sava urmată de Sfânta Liturghie. Ceremonia de sfinţire a început în jurul orei 7.00 şi s-a finalizat la orele prânzului. Accesul credincioşilor în biserică a fost limitat, iar mare parte din cei prezenţi au purtat mască.

Copii și adulţi, împărtăşiţi cu aceeaşi linguriţă şi din acelaşi potir. La slujbă a participat și Marcel Ciolacu

Pe lângă preoţi şi membrii corului bisericesc care nu au purtat măşti au existat şi credincioşi care au renunţat la aceasta în interiorul bisericii. Printre aceştia şi primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, dar şi alţi invitaţi.

Sosirea preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost anunţată pentru ora 10.30, când primarul municipiului Buzău a ieşit din biserică şi s-a întors însoţit de Marcel Ciolacu, ambii purtând mască. După sosirea lui Ciolacu, un preot s-a deplasat la persoanele care nu purtau mască, cerându-le să respecte regulile şi să îşi acopere nasul si gura.

Citeste si: Prefectul de Buzău, diagnosticat cu COVID-19

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Citeste si: Bombă în cazul Duduienilor. De ce a fost anulat parastasul de șapte zile al lui Emi Pian

Citeste si: Informații Oficiale: Pandemia de Covid-19 este asociată cu probleme de sănătate mintală

împărtășiți cu aceeași linguriță
împărtășiți cu aceeași linguriță

La finalul Sfintei Liturghii, mai mulţi copii, dar şi adulţi, au fost împărtăşiţi de preoţi cu aceeaşi linguriţă, în pofida precauţiilor impuse de pandmeia de COVID -19,la ceremoniE fiind prezent şi Marcel Ciolacu.

De asemenea, şi preoţii care au oficiat slujba au primit împărtăşanie direct din potir de la Înaltpreasfinţitul Ciprian.

Există o lege privind activitatea cultelor religioase 

Conform HG de prelungire a stării de alertă, activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare.

”În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioşii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafeţele frecvent atinse (de exemplu, mânerele uşilor, balustrade, scaune)”, prevede Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcaşurile de cult, distanţa minimă de siguranţă şi măsuri sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţilor religioase pe durata stării de alertă publicat în luna mai în Monitorul Oficial.
Ideea iniţială era ca pentru împărtăşanie să fie utilizate lingurinţe de unică folosinţă, însă a fost respinsă categoric de reprezentanţii bisericii.

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Incredibil! Motivul pentru care parastasul de șapte zile al interlopului Emi Pian a fost anulat

La acel moment, Biserica Ortodoxă Română anunţa că împărtăşirea comună se amână deşi folosirea aceleiaşi linguriţe nu a fost niciodată sursă de contaminare, rămânând posibilitatea împărtăşirii individuale.
Plângeri la adresa Arhiepiscopului Tomisului legate de folosirea aceleiaşi linguriţe la împărtăşanie au fost clasate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si