Premierul Marcel Ciolacu ar urma să stabilească în cursul zilei de astăzi, alături de miniștrii Sănătății și Finanțelor cum ar putea să fie rezolvată problema concediilor medicale pentru a nu fi descurajat abuzul, dar în același timp să fie un sprijin pentru persoanele care au nevoie de acest lucru.

Categoriile de pacienți care ar putea scăpa de plată

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la începutul ședinței de guvern de joi, că își dorește stabilească cu ministrul Sănătății Alexandru Rafila și cu ministrul de Finanțe Marcel Boloș, o foaie de parcurs în ceea ce privește rezolvarea

situațiilor concediilor medicale pentru pacienții cu boli grave și femeile însărcinate.

"Descurajez și trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie și de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflați în situațiile în care acest tip de concediu este obligatoriu", a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus joi că decizia pentru eliminarea contribuţiei de 10% asupra concediilor medicale de la 1 ianuarie ar putea să fie luată în şedinţa de Guvern care va avea loc săptămâna viitoare.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Guvernul dă înapoi în privința "taxei pe boală". Premierul Ciolacu: "E nevoie de o clarificare"

Mihai Constantin a precizat la sfârșitul ședinței de Guvern de un calendar pentru eliminarea contribuţiei de 10% pusă pe concediile medicale de la 1 ianuarie, că "acest calendar este cât de repede se poate". "Este posibil să se întâmple chiar în viitoarea şedinţă de guvern, responsabil fiind Ministerul Finanţelor pentru această speţă. Decizia este luată, a fost comunicată în spaţiul public este şi oportună după cum s-a precizat deja şi dacă nu mă înşel următoarea şedinţă de guvern va avea loc vinerea viitoare şi este foarte probabil să avem decizia până atunci", a spus Constantin.
Întrebat dacă în inițial vor fi scutiţi doar pacienţii oncologici şi mamele gravide, purtătorul de cuvânt al Guvernul a declarat că "se foloseşte deja termenul de boli cronice grave, care nu lasă alternativa unui concediu medical absolut justificat".

"E posibil, aşadar, ca dincolo de sfera oncologică să fie cuprinse şi alte categorii, dar în clipa aceasta nu ştiu să precizez cu exactitate", a completat Mihai Constantin.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Detaliul surprinzător observat la Edi Iordănescu după participarea la EURO 2024- radioimpuls.ro

Alianța Pacienților Cronici din România a anunțat că taxarea cu 10% a concediilor medicale impune o presiune fără motiv pentru bolnavii cronici, ceea ce nu a fost luat în calcul. Mai mult, solicită să fie scoase de la impozitare concediile pentru bolile cronice, dar și concediile medicale pentru afecțiunile acute, concediile de maternitate, concediile medicale pentru îngrijirea copilului bolnav şi concediile care apar în urma accidentelor. Taxa de impozitare de 10% a fost propusă după ce premierul Ciolacu a observat că românii sunt prea mult în concediu medical pe caz de boală.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si