Edificiul se afla pe strada Iancu Jianu din Caracal, la numarul 27, si este inclus pe lista monumentelor istorice. Cladirea care i-a apartinut lui Titulescu pana in 1924, o bijuterie arhitectonica ridicata la sfarsitul secolului al XIX-lea, este tinuta ferecata de autoritatile locale in administratia carora se afla si risca sa se degradeze tot mai mult, scrie ziarul Adevarul.
In patrimoniul arhitectural al Olteniei Profesorul de istorie caracalean Dumitru Botar spune ca locuinta a fost ridicata in stilul barocului tarziu – cu predominarea asimetriei in ornamentatia exterioara si in dispunerea incaperilor – de negustorul Florea Niculescu intre 1890 si 1893, dupa planurile arhitectului Julius Mariani, cu sprijinul inginerului Ernest Gesner.
"Casa are o bogata ornamentatie exterioara. Este o realizare arhitectonica deosebita nu numai pentru oras, ci si pentru intreaga zona a Olteniei. Marele diplomat poposea aici uneori. Arhitectura a atras atentia specialistilor olteni, fiind descrisa si de Paul Rezeanu in lucrarea «Artele plastice in Oltenia 1821-1944»“, sustine profesorul Dumitru Botar.
Profesorul
Botar din Caracal spune ca exteriorul pastreaza forma originala, insa interiorul a suferit transformari la plafoane, pictura originala fiind acoperita cu var.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
"O buna perioada de timp, a functionat aici Casa de Copii din localitate. Din 2001, cladirea a fost repartizata Agentiei locale de Ocupare a Fortei de Munca, acum aceasta fiind inchisa“, afirma profesorul caracalean.
In prezent, casa lui Nicolae Titulescu, amplasata chiar vizavi de sediul Muzeului Romanatilor din localitate, arata ca si cum ar fi parasita, avand un lacat pe poarta de la intrare.
Oficial, ea este administrata de autoritatile locale, care spun ca au inclus imobilul intr-un program de reabilitare a cladirilor istorice din oras cu fonduri europene.
Cladirea, o bijuterie arhitectonica de la sfarsitul secolului al XIX-lea, astazi monument istoric, zace abandonata in ignoranta autoritatilor locale, care o lasa sa se degradeze de la o zi, la alta.