„Un localnic din Bucha a aflat, la întoarcerea acasă, că invadatorii ruși au fost acolo în timpul ocupației. Apelând la o linie telefonică operativă de geniști ai Formației Voluntare a Comunității Teritoriale, ei au găsit un balon de laborator cu o substanță necunoscută”
Vasul conținea aproximativ 400 de grame de mercur
În urma studierii conținutului balonului, s-a constatat că este vorba despre o substanță otrăvitoare – mercur.
„Se presupune că a fost scos din centrala nucleară de la Cernobî l. Pentru ce a fost adusă substanța toxică, va rămâne un mister”
Acest recipient conținea aproximativ 400 de grame de mercur.
Motivele pentru care rușii vor centralele nucleare ucrainene
Motivele pentru care rușii vor să preia controlul asupra centralelor nucleare sunt numeroase.
Analiștii cred că preluarea instalațiilor nucleare ale Ucrainei este o parte vitală a strategiei de „frică și control” urmărită de președintele Vladimir Putin în acest război.
În Ucraina se găsesc peste 15 reactoare nucleare operabile situate în patru centrale răspândite în țară și patru reactoare dezafactate la Cernobîl, locul exploziei catastrofale din aprilie 1986. Rușii au construit și proiectat centralele.
Reactoarele Ucrainei ar putea ajuta Rusia să preia controlul asupra alimentării cu energie a ţării
O ameninţare nucleară reprezintă o armă psihologică foarte mare. Interesul Rusiei faţă de centralele nucleare ale Ucrainei are şi un aspect economic, doar centralele de la Cernobîl şi Zaporoje putând adăuga sute de milioane de dolari Rusiei.
Oamenii au fost foarte speriați de bombardamentele forțelor rusești de la centrala nucleară din Zaporoje. În urma stingerii incendiului, catastrofa a fost evitată.
În afară de acestea, Ucraina deține încă trei instalații nucleare suplimentare, care însumează nouă reactoare. Unii observatori au teoretizat că acestea vor fi, de asemenea, probabil vizate, deoarece Rusia încearcă să obțină controlul asupra surselor de energie ale ucrainienilor.