Potrivit articolului 203 din Codul Rutier, cei care anulează permisul de conducere, în România, sunt:
- șeful serviciului poliției rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătorești rămase definitivă, dispusă de o instanță din România;
- șeful poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în baza unei hotărâri judecătorești rămase definitivă, pronunțată de către o autoritate străină competentă, pentru o infracțiune săvârșită de titular pe teritoriul statului respectiv, dacă pentru fapta săvârșită legislația română prevede această măsură.
Măsura anulării permisului de conducere va fi comunicată, în cel mult cinci zile lucrătoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia. În acest timp, permisul de conducere se transmite de serviciul poliției rutiere care a dispus anularea la autoritatea competentă care l-a eliberat, în vederea efectuării mențiunii în evidență.
Citeste si: Un șofer din București a scos din portbagaj un topor și a amenințat un alt participant la trafic
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Acte și documente necesare pentru eliberarea numerelor roșii sau provizorii
Infracțiunile ce duc la anularea permisului de conducere, potrivit legii, sunt descrise în alineatul 1 al articolului 114 din Codul Rutier:
- Conducerea unui vehicul, deși titularului i-a fost suspendat dreptul de a conduce;
- Participarea la sau organizarea de curse neautorizate de mașini sau de animale, desfășurate pe drumurile publice;
- Titularul permisului refuză, se împotrivește sau se sustrage de la recoltarea probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei sau a stării de intoxicație cauzată de consumul de stupefiante ori medicamente cu efecte similare;
- Titularul permisului consumă, după producerea unui accident cu victime și
înainte de recoltarea probelor biologice, alcool, substanțe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
- Permisul de conducere se anulează și dacă părăsește locul unui accident de circulație în urma căruia a rezultat uciderea sau rănirea unei persoane. Aceeași sancțiune se aplică și dacă șoferul implicat într-un accident soldat cu victime modifică sau șterge urmele accidentului.
- Anularea permisului poate fi dispusă și pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, dacă șoferul are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
- În plus, permisul poate fi anulat și dacă titularul său conduce un vehicul necorespunzător categoriei pentru care deține permis.
- Anularea permisului auto este dispusă și în cazul în care un șoferpune în circulație sau conduce un autoturism neînmatriculat ori cu un număr de înmatriculare fals.
- De asemenea, permisul de conducere este anulat dacă a fost obținut cu încălcarea normelor legale sau dacă a fost obținut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat într-un proces penal pentru săvârșirea unei infracțiuni de ordin rutier.
- Permisul de conducere aste anulat și în situația în care titularul acestuia decedează. Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de șeful serviciului poliției rutiere pe raza căruia titularul a domiciliat, în condițiile existenței unei sesizări din partea unei autorități competente sau a unui certificat de deces.
Sursa: Știri din lume
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro