Salariul minim net ar putea crește în 2024 prin reducerea nivelului de taxare impus în prezent.

România are unul dintre cele mai neprietenoase sisteme de taxare a muncii din spațiul UE, taxele și contribuțiile sociale însemnând peste 45% din salariul brut primit de un angajat.

Citește și: VIDEO. Reacția premierului Marcel Ciolacu despre "denunțul fiscal". „Eu am trăit în comunism. De ce vreți să îl jignesc pe Nicolae Ciucă?"

Premierul Ciolacu a declarat luni, după votul controversat pe  legea pensiilor  din Camera Deputaților, că Guvernul ar putea reduce anul viitor taxarea pentru salariații plătiți cu salariul minim pe economie.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Două zile mai târziu, în cadrul unei conferințe de presă la Ministerul Transporturilor, premierul a insistat că reducerea taxelor pe muncă nu poate fi realizată înainte de execuția bugetară pe primele 3 luni din 2024, deci cel mai devreme la 1 mai sau 1 iunie 2024.

"Nu se poate de la 1 ianuarie și am anunțat acest lucru. Am zis că este primul lucru pe care îl are în vedere, după ce vedem execuțiile până la sfârșitul anului și execuția, în primul rând, pe primul trimestru al anului 2024", a declarat miercuri Marcel Ciolacu.

Premierul Ciolacu: "Dacă nu găsim un echilibru, vom crea crize sociale"

Șeful Executivului a precizat că s-a discutat deja în coaliție reducerea taxelor pe muncă, în condițiile în care impozitarea muncii în România este la un nivel record în Europa.

Liderul social-democrat a dat de înțeles că această reducere a taxării pe salarii va merge mână în mână cu creșterea nivelului de impozitare pe capital.  

"Este în oglindă cu impozitarea capitalului. Ca să înțelegem, peste tot în lume se impozitează capitalul. Noi avem cea mai mare impozitare pe muncă și cea mai mică pe capital și trebuie găsit echilibrul, pentru că dacă nu găsim echilibru, vom crea crize sociale. Așa se ajunge la crizele sociale: acumularea de o parte a marilor averi și sărăcirea în partea cealaltă și discuția interminabilă de ce mărim pensiile", a mai spus Ciolacu. 

Care va fi salariul minim la 1 ianuarie 2024

În ședința de Guvern de săptămâna trecută în care ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a invocat posibilitatea creșterii de taxe pentru a susține noua lege a pensiilor, premierul a insistat: "Nu vor crește taxele în 2024!"

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Guvernul a aprobat creşterea salariului minim pe economie la 3.300 lei (660 euro) brut lunar începând cu data de 1 oc­tom­brie 2023, faţă de 3.000

lei, cât era de la începutul anului.

Conform programul de guvernare al PSD, salariul minim brut pe economie era programat să crească la 3.900 de lei în anul 2024, însă noul context economic amână cel mai probabil acest scenariu spre finalul anului viitor. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si