În plină criză energetică, clădirea în care își au birourile guvernanții a împrăștiat atâta lumină în Piața Victoriei că a părut de pe altă planetă.

Instituții care sunt scăldate în lumină

Că n-a fost o întâmplare ni s-a demonstrat aseară, când aceeași instituție a statului strălucea în bătaia sutelor de becuri.

Un răspuns cer toți bucureștenii care au trecut măcar o dată, în ultima vreme, pe lângă Casa Poporului, ori pe la Ministerul de Interne.

Ambele instituții sunt scăldate într-o lumină orbitoare și par făcute pentru un fundal perfect de Instagram – cum e și salba de fântâni din centrul Capitalei.

Citeste si: O țară europeană recomandă dușul în doi. Cum vor să reducă facturile la energie

Lumini aprinse seara târziu am zărit după programul de lucru al bugetarilor și la Primăria Municipiului București. Surprinzător din vreme ce Ministrul Energiei ne îndemna, acum o lună, să limităm consumul de curent.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

Citeste si: Cum să-ți eficientizezi evoluția în cadrul unor cursuri de programare? Strategii care să te ajute să înveți rapid

Numai instituțiile pe care vi le-am arătat mai devreme consumă, pe timp de noapte, cât locuitorii unui oraș cu peste 100 000 de locuitori. Nu trebuie să ne mire- România e printre puținele state europene care nu au anunțat măsuri menite să limiteze consumul de energie.

Ce măsuri se iau în alte țări

Dealtfel, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat că e ”o aberaţie” să mai stingem din becuri câtă vreme țara noastră stă bine la capitolul producție de energie comparativ cu alte state – mai puternice economic.

Citeste si: Cine are peste 19 grade în casă riscă pedeapsa cu închisoarea. Ce se întâmplă de la iarnă

Experții în energie spun că o educație în acest sens e mai mult decât binevenită:

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: "Sunt convins că există posibilități atât pentru a menține iluminatul arhitectural, dar mai discret.. cât și prin faptul că acest iluminat ar putea să descrească odată cu trecerea timpului+ după 12 noaptea să se opreasca de tot."

Citeste si: Vești proaste pentru pensionari: Guvernul a amânat majorarea pensiilor sub 3.000 de lei

Între timp, alte țări iau criza energetică în serios. Franța dezbate dacă nu cumva ar trebui să cufunde în beznă mai devreme ca de obicei Turnul Eiffel. La fel a procedat și Germania cu Domul din Koln, care nu va mai fi luminat după ora 23.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si