In articol:
- Aspecte discutate de Ministrul Mediului
- Barna Tánczos amintește de noua versiune de monitorizare a trasabilităţii lemnului
Evenimentul a reunit miniștrii mediului din Uniunea Europeană și a fost organizat sub egida Preşedinţiei franceze a Consiliului UE.
Una dintre temele abordate a fost produsele importate asociate defrișărilor.
„Capacitatea lemnului recoltat de a sechestra carbonul are o importanţă semnificativă în atenuarea schimbărilor climatice şi în realizarea unei economii cu emisii zero.
Citeste si: O pensionară din Vaslui a primit o factură la gaze în valoare de 6,7 milioane de euro
Aspecte discutate de Ministrul Mediului
Ministrul Mediului din România a punctat legat de tranziția spre o agricultură ecologică, respectiv europeană, următoarele aspecte: „Una dintre măsurile prioritare din cadrul Planului naţional de acţiune privind reducerea riscurilor asociate utilizării produselor fitosanitare pe teritoriul României este promovarea bunelor practici agricole. Această măsură are, de asemenea, rolul de a proteja biodiversitatea şi de a conserva habitatele, având un rol decisiv în atingerea obiectivului propus la nivel european în cadrul strategiei „Farm to Fork”.
Citeste si: Câteva tone de furaje şi lemn de foc au ars într-un incendiu la Suceava
Barna Tánczos amintește de noua versiune de monitorizare a trasabilităţii lemnului
Pe tema produselor importate asociate defrişărilor, ministrul Barna Tánczos a amintit de noua versiune de monitorizare a trasabilităţii lemnului, SUMAL 2.0, pusă în practică la începutul anului trecut, care contribuie la descurajarea tăierilor ilegale şi aduce beneficii multiple sectorului forestier.
„Europa şi europenii trebuie să fie conştienţi de impactul pe care consumul anumitor produse îl are asupra pădurilor Planetei, în special asupra celor din zonele tropicale. Soia, carnea de vită, uleiul de palmier sunt câteva dintre produsele care contribuie semnificativ la pierderea celor mai complexe ecosisteme forestiere pe care le mai avem. Europa are o responsabilitate imensă în reducerea impactului negativ asupra acestor ecosisteme. Acest Regulament este un instrument puternic care va contribui semnificativ la curăţarea lanţurilor de aprovizionare de produse cu risc de defrişare, iar România se alătura acestui demers”, a spus secretarul de stat Ionuţ Sorin Banciu.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Explozie urmată de incendiu la centrala termică a unei case din Arad