Românii sunt campioni la stat degeaba. Și nu o spunem noi, ci datele de la Institutul Național de Statistică. Diferența dintre cei care lucrează și cei care nu merg la muncă este uriașă, de peste 3 milioane de oameni. Cei mai mulți dintre aceștia au la îndemână ajutorul social. Nu muncesc din comoditate, spun ei, căci locuri de muncă se găsesc.

Românii- campioni la stat degeaba

„Eu dacă mă duc până la colț acolo, găsesc două locuri de muncă! Indiferent ce ar fi”, „Hai la muncă să muncim, dă, Doamne să nu găsim!”, sunt spusele unora dintre români.

Mai în glumă, mai în serios, acesta ar putea fi chiar motto-ul multor români. Statistic, cei care merg la muncă sunt mult mai puțini decât cei care nu fac acest lucru. Doar 7,6 milioane de oameni au un loc de muncă legal. Cei care stau acasă în schimb, sunt mai numeroși cu 3,2 milioane.

Populația inactivă din România este de 10,8 milioane de persoane. Trebuie precizat că elevii și studenții reprezintă o treime dintre acestea, în timp ce pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezintă 40%. Ceea ce înseamnă că, potrivit calculelor, sunt aproximativ 3 milioane de persoane care ar putea să lucreze în țara noastră, dar, din diferite motive nu o fac.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Salarii și pensii majorate de la 1 ianuarie 2023. Toate modificările financiare care intră în vigoare

Ce părere au românii despre cei care nu merg la muncă?

„Wow! Nu credeam! Așa de mult? E disproporționat”, „Foarte rău că nu lucrează, că locuri de muncă se găsesc pentru cei care vor”, afirmă unele persoane.

Foarte mulți sunt, însă, cei care ar putea să lucreze, dar se mulțumesc doar cu ajutorul social pentru că nu trăiesc rău nici așa. În luna decembrie erau înregistrați la plata asigurărilor sociale  aproximativ 160 de mii de persoane, chiar mai mult cu 1.200 față de luna precedentă.

În condiţiile în care populaţia inactivă va creşte puternic, vor trebui găsite soluţii de urgenţă, de la stimularea creării de locuri de muncă, la eliminarea treptată a ajutoarelor sociale. Riscăm ca, în orizontul următorilor 10 ani, România să devină un stat de asistaţi sociali, iar economia să nu mai facă faţă acestei situaţii.

Cifrele oficiale vorbesc de la sine, atunci când ne gândim la situația economică din România. Avem aproape același număr de persoane care nu lucrează nicăieri precum Franța, dar diferența este uriașă. Dacă la noi sunt angajate 7,6 miloane de persoane, în Franța lucrează 26,7 milioane.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În ultimii 10 ani, numărul persoanelor active pe piața muncii din România a scăzut cu un milion, în timp ce numărul persoanelor inactive a rămas la fel.

Citește și: Când se dau pensiile în ianuarie 2023?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si