Close sidebar
Close sidebar

Înainte să moară, o prizonieră în vârstă de 14 ani de la Auschwitz a fost fotografiată. 75 de ani mai târziu, un artist digital a colorat imaginile şi a scos la iveală detalii incredibile

Marina Amaral, un artist digital pasionat de istorie, a colorat în ultimii ani mai multe fotografii vechi, printre care și unele în care apare o prizonieră poloneză de 14 ani de la Auschwitz.

E. V.,


DISTRIBUIE
acest articol

Artistul digital a scos la lumină astfel trecutul tragic al adolescentei Czeslawa Kwola, care a decedat în lagărul de exterminare.

"Mi-a fost greu să o privesc în ochi, ţinând cont de ce s-a întâmplat cu ea”, a declarat Amaral pentru Bored Panda. „ Am vrut să-i dau Czeslawei ocazia să-şi spună povestea dincolo de moarte, aceeaşi ca a multor victime”.

Marina Amaral spune că prin imaginile color e mai ușor să înțelegem prin ce au trecut cei care au fost prizonieri în lagărele de concentrare.

„Este mai uşor să te empatizezi cu aceşti oameni, când îi vezi în culori. Înţelegem prin ce au trecut milioane de suflete, când vedem rănile de pe faţa ei, tăietura de la buză, sângele uscat. Holocaustul nu a început cu execuţiile în masă.

Holocaustul a început cu retorica urii”, a mai spus artista.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

„Îmi amintesc fotografia cu acea prizonieră”, a povestit fotograful într-un interviu. „Era atât de tânără, era un copil. Când a ajuns în lagăr, nu înţelegea nimic din ce i se spunea. O femeie Kapo (supraveghetor din rândul prizonierilor) a bătut-o cu un băţ peste faţă. A plâns, dar nu a putut face nimic. Înainte de a face fotografia, această fată şi-a uscat lacrimile şi sângele de la buza crăpată.

Drept să vă spun, am simţit că am fost chiar eu lovit, dar nu am putut interveni, aş fi fost ucis pe loc”.

Czeslawa Kwoka a fost una dintre cei 230.000 de copii minori care au fost deportați între anii 1940 şi 1945.

Pe 12 martie 1943, Czeslawa Kwoka a murit la vârsta de 14 ani, circumstanţele decesului ei fiind necunoscute.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI