In articol:
Înălţarea Domnului 2022 . La 40 de zile după Paște este sărbătorită Înălțarea Domnului. Datorită importanței sale, sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.
Iată ce semnifică, de fapt, sărbătoarea Înălțării Domnului!
Ce semnificație are această zi sfântă?
Potrivit Faptele Apostolilor 1:1-1:11, Isus, după Înviere, S-a arătat apostolilor timp de 40 de zile, după care S-a înălțat la cer, de față cu ei.
„Domnul Iisus, după ce a vorbit cu ei, S-a înălțat la cer și a șezut la dreapta lui Dumnezeu” (Mc 16, 19). Trupul lui Hristos a fost glorificat din momentul Învierii sale, după cum o dovedesc însușirile noi și supranaturale de care Trupul său se bucură de acum înainte în permanență.
Caracterul voalat din acest timp al gloriei Celui Înviat transpare în cuvântul lui tainic către Maria Magdalena: „Încă nu m-am suit la Tatăl meu. Mergi la frații mei și spune-le: mă sui la Tatăl meu și Tatăl vostru, la Dumnezeul meu și Dumnezeul vostru” (In 20, 17). Aceasta indică o diferență de manifestare între slava lui Hristos cel înviat și cea a lui Hristos preamărit de-a dreapta Tatălui.
De acum înainte, Hristos șade de-a dreapta Tatălui. Sfântul Ioan Damaschinul spune: „ Prin dreapta Tatălui înțelegem slava și cinstea dumnezeirii în care Cel care exista ca Fiu al lui Dumnezeu mai înainte de toți vecii ca Dumnezeu și consubstanțial Tatălui s-a așezat cu trupul după ce s-a întrupat și după ce trupul lui a fost preaslăvit ”.
Șederea de-a dreapta Tatălui semnifică inaugurarea domniei lui Mesia, împlinirea viziunii profetului Daniel despre Fiul Omului: „Și lui i s-au dat stăpânirea, slava și împărăția, și toate popoarele, neamurile și limbile îi slujeau lui. Stăpânirea lui este veșnică, stăpânire care nu va trece, iar împărăția lui nu va fi nimicită niciodată” (Dan 7, 14). Din acel moment, apostolii au devenit martorii „Împărăției care nu va avea sfârșit”.
Semnificația Înălțării nu este legată atât de fenomenul în sine, cât ca expresie a preamăririi cerești a lui Hristos care, ridicat prin Înviere la dreapta lui Dumnezeu, domnește ca Rege. Învingând moartea, Hristos a început un nou mod de viață alături de Dumnezeu, pe care l-a pregătit și aleșilor săi. La izbânda lui ia partea întreaga natură umană (cf. Ef 2, 4-6). Spiritualitatea Înălțării se întemeiază pe speranță. Creștinii privesc la casa cerească ce-i așteaptă, trăind încă pe pământ în realitatea lumii noi în care domnește Hristos.
Rezumate în trei puncte, pentru creștini Înălțarea semnifică:
Înălțarea lui Hristos marchează intrarea definitivă a umanității lui Isus în domeniul ceresc al lui Dumnezeu, de unde va veni iarăși, dar care până atunci îl ascunde privirilor oamenilor.
Isus Hristos, Capul Bisericii, merge înaintea noastră în Împărăția glorioasă a Tatălui, pentru ca noi, mădularele Trupului său, să trăim în speranța că într-o zi vom fi pe vecie cu El.
Isus Hristos, intrând o dată pentru totdeauna în sanctuarul cerului, mijlocește necontenit pentru noi, fiind Mijlocitorul care ne asigură necontenit revărsarea Spiritului Sfânt.
Ce nu este bine să faci de Înălțare?
Ca în cazul oricărei sărbători importante există o serie de tradiții pe care creștinii ortodocși le respectă cu sfințenie. Astfel, este impotant de știut că de sărbătoarea Înălțării Domnului nu se spală rufe și nici nu este bine să faci treburi în gospodărie.
Având în vedere că sărbătoarea este cu cruce roșie, se spune că cei care vor face aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinioane și necazuri.
De Înălțare este ultima zi în care se mai mănâncă ouă roșii.
În multe zone din ţară se poartă frunze de nuc la brâu, așa cum purta şi Hristos când s-a Înălțat.
Vitele se bat cu leuștean ca să fie sănătoase tot anul și să se îngrașe.
În această zi, de Înlţarea Domnului, se taie păr din vârful cozilor vacilor și bivolilor. Acestea se îngroapă într-un furnicar în timp ce se rostesc următoarele: „Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar”.
Citeste si: Cine este Saif Ali Khan, actorul înjunghiat de un intrus în propria casă- radioimpuls.ro
Tot ce se cultivă în pământ după Înălțarea Domnului nu va da roade.
Citeste si: Înălţarea Domnului 2022: Ultima zi în care creștinii pot mânca ouă roșii. Obiceiuri de Ispas
În ziua Înălțării lui Iisus femeile care au morți în familie împart ceapă verde și rachiu în amintirea sufletelor celor decedați pentru ca acestea să se înalțe spre Rai.
Tradiţia spune că dacă cineva moare în perioada dintre Paște și Înălțare ajunge în Rai.
În unele locuri se mai împarte drept pomană pentru sufletele celor decedaţi lapte dulce fiert cu păsat.
La 50 zile de la Paşte creștinii ortodocși sărbătoresc Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare cunoscută şi sub numele de Rusalii.
Citeste si: Drăgaica 2022: Pe ce dată pică şi ce tradiţii se respectă în această zi?