Înălţarea Domnului 2022. Anul acesta, pe 2 iunie, creştin-ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Domnului. Ce semnificaţie are sărbătoare de azi şi ce tradiţii respectă românii?

Astăzi, de Înălţare 2022, se înroșesc ouă, se pregătesc reţete tradiţionale, întocmai ca la masa de Paști, iar salutul de Înălțarea Domnului este următorul: “Hristos S-a înălțat! – Adevărat S-a Înălțat!”. Sărbătoarea Înălţării este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas sau Paștele Cailor.

Înălţarea Domnului 2022- Semnificaţie

Sărbătoarea Înălţării Domnului are loc în 2022 în ziua de 2 iunie, la 40 de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paşti). Biserica sărbătoreşte Înălţarea într-o zi de joi, înainte de Cincizecime-Rusalii, începând din secolul al IV-lea.

Prin Înălţare, Hristos a împlinit misiunea pe care a avut-o de la Dumnezeu-Tatăl: să vină în lume, să Se nască, să trăiască, să sufere, să moară şi să învieze.

El a luat pârga naturii noastre, adică natura omenească în desăvârşirea ei, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, şi a dat-o iarăşi Tatălui, făcând ca un lucrător de pământ care aduce lui Dumnezeu pârga roadelor, ca prin aceasta Dumnezeu să binecuvânteze tot câmpul.

Citeste si: Mesaje creştine de Înălţarea Domnului 2022: HRISTOS S-A ÎNĂLŢAT

Despre sărbătoarea Înălţării Domnului, cea mai veche menţiune se regăseşte în lucrarea „Despre sărbătoarea Paştilor”, aparţinând lui Eusebiu din Cezareea (anul 332).

Aceasta era sărbătorită pe atunci odată cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos. Apoi obiceiul s-a schimbat spre sfârşitul secolului al IV-lea, începutul secolului V, când Înălţarea Domnului a fost prăznuită în a 40-a zi după Înviere.

Înălţarea Domnului 2022

Înălţarea Domnului 2022

Ziua marchează momentul în care Hristos S-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor şi a doi îngeri.

Sfânta Scriptură descrie că Mântuitorul Şi-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar, pe când îi binecuvanta, S-a înălţat la cer (Luca 24, 51), în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor (F.A. 1,9).

Citeste si: Înălţarea Domnului 2022: Sărbătoare mare azi! Calendar ortodox 2 iunie 2022. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. În toate bisericile ortodoxe se face pomenirea eroilor români.

Înălţarea 2022. Tradiţiile pentru sărbătoarea de azi, 2 iunie

În ziua de Ispas, casele şi mormintele cimitirului sunt împodobite cu crengi de pom tânăr (paltin, nuc), iar la ferestre se pun frunze de leuştean.

Despre leuştean se crede că ar fi crescut la piciorul Crucii lui Hristos. Se fac pomeni pentru morţi, se împarte pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu. Este ultima zi din an în care se mai pot roşi ouă.

De Înlţarea Domnului, sunt marcate vitele şi tăiaţi unii miei. Caii nu sunt puşi la căruţă, primesc fân proaspăt pe săturate, se fac unele rugăciuni, pentru belşug şi sănătatea animalelor.

Acum se încheie semănatul plantelor, în special al porumbului, se urcă boii şi juncanii la păşunile montane.

Citeste si: Ziua Eroilor 2022: Pe 2 iunie se face pomenirea morţilor. Ce este bine să dai de pomană?

În noaptea şi ziua de Ispas se culeg şi sfinţesc flori, frunze şi ramurile de alun, nuc, leuştean, paltin. Se cântă din bucium, să nu se prindă farmecele şi să alunge relele. Fetele şi femeile se încing peste mijloc cu leuştean.

Înălţarea Domnului 2022 - Tradiţii şi obiceiuri

Înălţarea Domnului 2022 - Tradiţii şi obiceiuri

Sărbătoarea Înălțării Domnului 2022: Ce nu ai voie să faci azi?

  • Nu se fac treburi în gospodărie, nu se merge la câmp și nici nu se spală rufe pentru a nu fi urmăriți de ghinion
  • Este bine să fie evitate certurile, de către credincioși, în această zi. Ei trebuie să fie mai buni, nu trebuie să își adreseze în această zi reproșuri, jigniri sau vorbe urâte
  • Cu ocazia aceste sărbători, gospodinele vopsesc ouă roșii, aceasta fiind ultima zi în care creștinii le mai pot mânca
  • De sufletul celor care au trecut în neființă este bine ca în această zi să se împartă ceapă verde și rachiu, pentru ca sufletele lor să ajungă în Rai
  • Oamenii purtau frunze de leuștean la brâu, ca să fie feriți de rele și protejați de boli
  • Se spune că persoanele care mor între Paște și Înălțare, pot să ajungă în Rai și li se pot ierta toate păcatele.

Înălţarea Domnului 2022. Calendar ortodox şi rugăciunea zile de azi

Într-o zi cu o încărcătură emoțională atât de mare, creștinii obișnuiesc să rostească o rugăciune specială de Înălţarea Domnului.

Se spune că îți va aduce liniște în casă, succes pe toate planurile, sănătate, dar și belșug.

Citeste si: Ouă roşii de Înălţare 2022: Tradiţia pe care trebuie să o respectăm în această zi sfânta

“Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui!

În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie?

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei? Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie, Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când, dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

Creştini se salută astăzi cu Hristos s-a Înălţat! Mesaje şi urări de Înălţarea Domnului 2022

Credincioșii se salută din această zi și până la Rusalii cu formula „Hristos s-a înălţat!”, în timp ce celălalt răspunde cu „Adevărat s-a înălţat!”.

Fie ca Domnul să vă binecuvânteze și să vă ajute în toate începuturile.

Fie ca Înălţarea Domnului să vă aducă în suflet linişte, pace şi fericirea de a petrece aceste clipe magice alături de cei dragi. Hristos s-a Înălțat!

Citeste si: Este Înălţarea Domnului, 2 iunie 2022 zi liberă de la stat? Anunţ important

Fii fericit în această zi. Zi când sărbătorim Înălțarea Domnului, gândurile tale să devină și mai pure iar sufletul tău mai luminos. În această zi, întoarceți ochii spre el și amintește-ți de Iisus, de Tatăl nostru ceresc, care ne păzește și ne călăuzește. Strânge mâinile în rugăciune și roagă-te pentru sănătatea celor dragi.

De sărbătoarea cea mare, Înălțarea Domnului, vă doresc credință, speranță pentru o viață mai bună și curată. Fie ca exemplul lui Isus să vă lumineze calea, să o faceți cu adevărat neprihănită și să o răsplătiți cu dragoste. Fii mai bun indiferent de situație!

Sunetul clopotelor ne prevestește o sărbătoare sacră – Înălțarea Domnului. Fie ca în familia voastră să persiste liniștea și pacea, iubirea, recunoștința și smerenia. Să fiți sănătoși și să vă păziți de toate cele rele, iar Domnul să vă fie alături în toate.

Redescoperă sentimentele sincere ce ţi se adăpostesc în suflet, fii mai bun cu cei ce au nevoie de dragoste şi sprijin şi la fel de iubitor şi plin de caldură cum numai tu ştii să fii! Hristos s-a Înălțat!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si