Close sidebar
Close sidebar

Înălțarea Domnului 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții! Este mare păcat să faci aceste lucruri!

Înălțarea Domnului 2023. Înalțarea Domnului are loc la 40 de zile după Paște. Este una dintre cele mai importante sărbători pentru credinicioși. Iată ce tradiții și obiceiuri există în această zi!

Alexandra Bercea,

Înălțarea Domnului 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Înălțarea Domnului 2023. La 40 de zile după celebrarea Paștelui este sărbătorită Înălțarea Domnului. Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. 

Iată care sunt tradițiile specifice acestei sărbători!

Înălțarea Domnului 2023. Care este semnificația sărbătorii?

Înălțarea Domnului 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Înălțarea Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine, care marchează momentul în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri la 40 de zile după Înviere, în fața ucenicilor săi.

Această sărbătoare are o semnificație profundă pentru creștini și reprezintă împlinirea profețiilor Vechiului Testament despre venirea lui Mesia, întrucât Isus a fost ridicat la ceruri ca să se așeze la dreapta Tatălui său.

Citește și: Înălțarea Domnului 2023: Pe ce dată pică și ce tradiții trebuie să respectăm?

Semnificația Înălțării Domnului este una deosebit de importantă pentru credincioși, întrucât ea simbolizează finalitatea lucrării lui Hristos pe pământ, iar acesta a fost ridicat la ceruri ca să ne pregătească locul și să ne ofere o cale spre mântuire.

Această sărbătoare este celebrată la 40 de zile după Paștele Ortodox. În acest caz, sărbătoarea nu are o dată fixă, ci este în funcție de ziua în care pică Paștele. Un lucru cert este acela că pică în aceeași zi a săptămânii, joi.

Înălțarea Domnului 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții în marea zi de sărbătoare

Nu se fac nunți sau botezuri în această zi, deoarece se crede că nunta sau botezul nu ar avea noroc.

Nu se mănâncă ouă fierte în această zi, deoarece se crede că ouăle ar fi fierte în lacrimile Maicii Domnului care plângea plecarea fiului ei la ceruri.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Nu se spală rufele în această zi, deoarece se crede că acestea ar fi spălate cu apa lacrimilor Maicii Domnului.

În multe zone din ţară se poartă frunze de nuc la brâu, așa cum purta şi Hristos când s-a Înălțat.

Vitele se bat cu leuștean ca să fie sănătoase tot anul și să se îngrașe.

În această zi, de   Înlţarea Domnului, se taie păr din vârful cozilor vacilor și bivolilor. Acestea se îngroapă într-un furnicar în timp ce se rostesc următoarele: „Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar”.

Tot ce se cultivă în pământ după Înălțarea Domnului nu va da roade.

În această zi se împart drept pomană pentru sufletele celor decedaţi lapte dulce fiert cu păsat.

Rugăciunea făcătoare de minuni care trebuie rostită de Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

"Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui!

În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin."

Citește și: Paștele Blajinilor 2023. Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI