Pe 25 mai este Inaltarea Domnului, iar traditia spune ca Ispas, un cioban ascuns dupa pietre a urmarit tot evenimentul si apoi a povestit alor sai cele intamplate.
De Ispas, oamenii isi pun la brau frunze de nuc pentru ca se crede ca si Iisus ar fi avut cand s-a inaltat la ceruri si se bat cu leustean ca sa fie feriti de rele si de boli.
La fel si vitele sunt batute cu leustean, ca sa se ingrase, sa fie sanatoase si ferite de vrajitorii.
De asemenea, la inaltare, se taie par din varful cozilor de la vite si se ingroapa intr-un furnicar, cu urarea: „Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar!”.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Călin Georgescu, halucinant. Cum s-a întâlnit cu o altă specie „în niciun caz umană" și ce crede despre piramide și primul pas pe Lună- antena3.ro
Citeste si: Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii- wowbiz.ro
Tot in aceasta zi se sfintesc plantele de leac – leusteanul, paltinul, alunul. Se crede ca cine moare de Ispas ajunge in Rai.
In anumite zone se tin Mosii de Ispas, iar casele si mormintele sunt impodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leustean. Se fac pomeni pentru morti, impartindu-se mai ales paine calda, branza, ceapa verde si rachiu. Sunt marcate vitele si se taie mieii.
Este ultima zi in care se mai pot rosi oua. Oamenii se saluta in aceasta zi cu formulele „Hristos s-a inaltat!” si „Adevarat s-a Inaltat!”.
Traditia spune ca femeile nu au voie sa imprumute sare si nici sa dea foc din casa, penntru ca altfel toata casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smantana,
O vorba din batrani spune ca pentru a avea recolta bogata, semantorile se fac pana in ziua de Inaltare.