In articol:
„Incendiul este încă în desfășurare în acest moment", a confirmat duminică în jurul prânzului ministrul de interne Gérald Darmanin, sosit de locul tragediei. „Nu putem interveni în mod clasic, deoarece apa nu ar trebui să împiedice eventualele victime să supraviețuiască", a
Citește și: Intervenție a pompierilor, după ce un autoturism a luat foc pe stradă
Primarul din Marsilia, Benoît Payan, a vorbit la rândul său despre "un fenomen rar de foc persistent" cu care se confruntă pompierii "de câteva ore, la temperaturi foarte ridicate".
„Credem că sunt între 4 şi 10 persoane sub dărâmături", a anunțat ministrul de Interne Gérald Darmanin.
„Niciuna dintre ele nu se află între viaţă şi moarte", a precizat el.
În total, sunt „aproximativ treizeci de clădiri care sunt acum vizate de evacuări".
„Nu putem şti ce a provocat explozia" pentru moment, a conchis el.
„Prioritatea noastră absolută rămâne căutarea de supraviețuitori în dărâmăturile de la numărul 17", a declarat primarul Marsiliei, Benoît Payan.
Blocurile parţial avariate de la nr. 15 şi nr.19 din strada Tivoli au fost evacuate după prăbușirea de la nr. 17. Alte clădiri vor fi evacuate în cursul zilei.
Cum s-a întâmplat totul
Explozia şi prăbuşirea clădirii a antrenat prăbuşirea parţială a altor două clădiri din apropiere şi a declanșat un incendiu care a complicat eforturile de salvare, a declarat primarul Benoit Payan.
Citește și: O bătrână a murit arsă de vie, sub privire nepotului ei
„Aş dori să ne pregătim pentru o situație dificilă- am putea avea victime astăzi", a declarat Payan, adăugând că răniţii găsiţi până acum se află în spital într-o situaţie "de relativă urgentă".
În timp ce pompierii încercau să stingă incendiul, 80 de persoane au fost evacuate, potrivit serviciilor de salvare.
„Incendiul îngreunează găsirea victimelor", a declarat pentru BFMTV comandantul Laurent de la serviciile de salvare din Marsilia.
Cauza exactă a exploziei nu a fost determinată
Tragedia s-a petrecut după miezul nopții, în jurul orei locale 00.40 (1.40, ora României) într-o zonă rezidenţială din cartierul Plaine, cunoscut pentru restaurantele, barurile şi viaţa sa de noapte. Zece ore mai târziu, operațiunile de salvare continuau, iar primarul a avertizat că sunt de așteptat şi mai multe victime. Deocamdată, cele cinci persoane rănite transportate la spital sunt locatari ai clădirilor învecinate, iar în total 33 de persoane au primit îngrijiri, potrivit AFP.
Pompierii se luptau în continuare cu un incendiu violent care a izbucnit printre dărâmături, îngreunând căutările. Peste o sută de oameni, sprijiniţi de numeroase echipamente, sunt implicați în operațiunile de salvare, dar echipele de căutare cu câini nu au putut intra în acţiune deocamdată deoarece căldura degajată de incendiu este prea intensă.
Ministrul de interne, Gérald Darmanin, a sosit la faţa locului duminică dimineață, în timp ce preşedintele Emmanuel Macron a transmis un mesaj pe Twitter. "Gândurile mele sunt alături de cei afectați şi de cei dragi lor", a scris el. "Căutările continuă cu resurse semnificative desfășurate. Le mulțumesc pompierilor şi salvatorilor care au fost mobilizați", a spus şeful statului. Premierul Elisabeth Borne a anunţat, la rândul ei, că urmăreşte "cu atenție şi emoție situația de la Marsilia".
Procurorul din Marsilia, Dominique Laurens, a anunţat deschiderea unei anchete pentru "leziuni involuntare" şi va susține un briefing de presă în cursul serii.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Alte imobile de pe stradă au fost evacuate chiar în noaptea de Paşte, ca măsură de siguranţă, iar locuitorii lor au fost duşi în şcoli ca măsură de urgenţă.
În noiembrie 2018, prăbuşirea a două clădiri de pe Rue d'Aubagne, într-un alt cartier central din Marsilia, Noailles, a ucis opt persoane şi a stârnit un val de indignare împotriva locuinţelor precare din acest oraş, unde 40.000 de persoane trăiesc în mahalale, potrivit ONG-urilor.
Însă ipoteza unei clădiri insalubre care s-a prăbuşit duminică a fost exclusă de primar şi prefect. "Nu a existat niciun ordin de pericol pentru această clădire şi nu este vorba de un cartier catalogat ca având locuinţe insalubre", a declarat prefectul, citat de AFP.
Marsilia a cunoscut mai multe prăbuşiri mortale de clădiri în ultimii 40 de ani. La 11 ianuarie 1981, opt persoane au murit şi 16 au fost rănite în cartierul sărac Canet, când clădirea în care locuiau s-a prăbuşit. Cinci persoane au murit în 1985 într-o explozie accidentală într-o clădire de lângă Boulevard du Prado, iar la 20 iulie 1996, o explozie de gaz a aruncat în aer o clădire de şapte etaje din apropierea gării Saint-Charles, provocând moartea a 4 persoane şi rănirea altor 26.
Citește și: De la ce a izbucnit o explozie pe o navă din șantierul naval Midia. Incidentul s-a soldat cu trei victime