"N-ati inceput deja cumparaturile? Atunci urmeaza sa o faceti. Asa ca e bine sa fiti atenti la ce urmeaza. Am adunat toate informatiile importante si incercam sa invatam ceva din ele. Sa pornim la drum."

VALOAREA ZILEI: 1.717 LEI

Incepem direct cu o suma importanta.
CUMPARATURI DE SARBATORI
1.717

LEI

Sursa: Mednet Marketing Research Center!

Ce reprezinta valoarea din dreapta imaginii? Este vorba de bugetul total alocat de romani de Craciun si revelion. Este vorba de 1717 lei.

Studiul a fost facut in mediul urban. Cei 1717 lei inseamna cam 373 de euro. Sa vedem cum sunt impartiti.

PRODUSE ALIMENTARE: 685 DE LEI
PRODUSE NEALIMENTARE: 457 DE LEI

Produsele alimentare atarna cel mai greu. Este vorba de 685 de lei. Cele nealimentare ne costa putin peste 450 de lei.

Iar pentru cadouri este alocata suma de 611 lei.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

CUM GASIM CEL MAI IEFTIN COS?

Va propunem acum sa privim putin la experienta altora. In Anglia, spre exemplu, cea mai ieftina masa de Craciun e mai scumpa acum decat anul trecut.

23,53 DE LIRE=123 DE LEI

A ajuns la 23 de lire, adica aproximativ 123 de lei. Ce intra in acesti bani? Un curcan de 3,5 kilograme, legume proaspete dar si desert.

Adica toate ingredientele pentru  8 persoane. Cea mai ieftina masa de Craciun este in Anglia un indicator important si arata cat de educati sunt britanicii in privinta compararii preturilor. Sa revenim in Romania.

Din pacate, auzim asa ceva tot mai rar. Nu facem economii, dar nici nu avem timp suficient pentru a compara preturile si calitatea produselor, astfel incat sa alegem in cunostinta de cauza. Multi dintre noi nu citesc etichetele produselor si se grabesc sa cumpere ce le iese in cale pe primul raft!

DECEMBRIE:
7400 DE TONE DE DULCIURI
43 DE MIL. DE EURO

Din pacate, luna decembrie aduce si multe excese. Spre exemplu, consumam peste 7400 de tone de dulciuri In valoare de peste 43 de milioane de euro.

Sa folosim cel mai la indemana ajutor pentru compararea preturilor. Este vorba de monitorulpreturilor.info, un proiect al celor de la Consiliul Concurentei.

PULPA DE PORC
AMESTEC LEGUME CONGELATE
FASOLE BOABE
OREZ
ULEI
UNT
SAMNATANA

Punem in cosul nostru minim pulpa de porc, legume congelate, fasole si orez, ulei, unt si smantana. Comparam preturile pentru hipermarketurile din sectorul 1.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

47.31- 64.51 DE LEI
Sursa: monitorul preturilor.info

Cosul are preturi cuprinse intre  47 si 64 de lei la magazinele unde gasim tot ce cautam. Desigur, produsele selectate de noi sunt generice, iar marca diferita presupune si o modificare a tarifului. Este insa o dovada ca a compara preturile poate aduce o economie importanta!

COSUL DE SUBZISTENTA, UN INDICATOR IMPORTANT!

COSUL DE SUBZISTENTA LUAT IN CALCUL DE BANCI
261-375 DE LEI
Sursa: FinZoom.ro

"Cosul de subzistenta reprezinta cheltuielile unei singure persoane, intr-o luna. Nu vorbim de produse de lux. Intrebarea este: cat ai nevoie pentru a trai? Putem arunca o privire la ce spun bancile, pentru ca in functie de acest indicator se calculeaza gradul de indatorare. Iar valoarea porneste de la 261 de lei si ajunge pana la 370 de lei!"

Asadar, bancile iau un calcul un cos de subzistenta de sub 100 de euro. Ce valoare poate avea un astfel de indicator? Ne arata cat ne permitem sa cheltuim. Poate parea inutil sa asezam pe hartie veniturile si cheltuielile, dar numai asa putem vedea unde se duc banii si ne dam seama de unde si cum am putea economisi. Altfel...

In timp mai apare o problema: inflatia. Dam tot mai mult pe acelasi produs si asta pune o presiune si mai mare pe bugetul fiecaruia dintre noi. Deci, nu va asteptati la solutii miraculoase. Preturile nu vor scadea dintr-o data. Tine de fiecare dintre noi sa ne administram bugetul eficient!

 "Ne revedm peste o saptamana. Pana atunci nu uitati sa aveti grija de banii dumneavoastra!"
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si