Finlanda devine prima națiune din lume care va oferi vaccinuri împotriva gripei aviare populației sale.

Decizia fără precedent vine pe fondul îngrijorărilor crescânde cu privire la trecerea virusului de la animale la oameni, potrivit Daily Mail.

Citește și: VIDEO Ser salvator adus cu elicopterul din alt județ. Un barman a fost mușcat de un șarpe, iar specialiștii fac un avertisment șocant

"Începe altă nebunie ca și în pandemie", spun criticii acestei măsuri controversate pe rețelele sociale. "O altă afacere pentru industria farma", se spune în comentariile din presă.

Potrivit presei nordice, Guvernul de la Helsinki intenționează să administreze vaccinurile începând de săptămâna viitoare în rândul angajaților cu risc ridicat. 

Primele 10.000 de doze din vaccinul împotriva gripei aviare

Oficialii din statul nordic spun că 10.000 de doze vor fi administrate celor care lucrează îndeaproape cu animale, cum ar fi păsările de curte și muncitorii din fermele de blană.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu bebelușul. Cei doi au ales un nume biblic, cu totul special- wowbiz.ro

Pacienții vor primi două doze de vaccin la cel puțin o săptămână distanță, vaccinurile urmând să fie distribuite odată ce vor fi livrate din stocurile din Europa Centrală.

Virusul gripei aviare nu este atât de bine adaptat pentru a infecta oamenii, experții OMS spunând că riscul pentru oameni este "scăzut”.

Există temerea că acest lucru s-ar putea schimba dacă suferă noi mutații, iar specialiștii spun că fiecare infecție suplimentară în afara păsărilor prezintă un risc de adaptare la om.

La nivel global, cel puțin 11 oameni au fost testați pozitiv pentru gripa aviară în patru țări în acest an.

Cambodgia are cele mai multe cazuri, cu cinci, urmată de trei în SUA, care se confruntă în prezent cu un focar major de gripă aviară în rândul vacilor.

Până în prezent, nu au fost înregistrate infecții umane în Finlanda, conform sursei citate.

Primele decese în rândul oamenilor din cauza gripei aviare

O persoană care avea complicații anterioare de sănătate și care a contractat gripa aviară a murit în Mexic în aprilie, iar sursa expunerii la virus nu este cunoscută, a anunțat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Persoana în vârstă de 59 de ani din statul Mexic a fost internat într-un spital din Mexico City și a murit pe 24 aprilie după ce a făcut febră, dificultăți de respirație, diaree, greață și disconfort general, a transmis OMS.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si