In articol:
Teo Argint, corespondent Kanal D, ne aduce mai multe informații:
„La aceste tarabe din comuna Teasc gospodinele au ieșit deja cu marfă proaspătă pentru zacuscă și pentru alte bunătăți la borcan. Se vând în general roșii, ardei și vinete cu prețuri cuprinse între 2,50 lei și 5 lei pe kilogramul.”
Sumele nu diferă cu mult față de cele de pe piață, însă clienții au avantajul că legumele sunt proaspăt scoase din solarii sau din grădină.
E loc și de negocieri, în funcție de cantitatea cumpărată pentru zacuscă și murături.
Citeste si: Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani- kanald.ro
„Mai negociem, că marfa trebuie să o vinzi că dacă o ții se strică. Și așa ce să faci cu ea, o arunci?”
Ana Ene, producător: „Cumpără mai mult de la piață? De la piață...știți
Ce nu se vinde, devine marfă pentru propriile borcane cu bunătăți. Astfel, la tarabele din fața porții, nimic nu se irosește. Cu toate acestea, nu toți clienții sunt încrezători că bunătățile sunt din solariile legumicultorilor.
Producătorii trebuie să plătească numeroase taxe, dar și prețuri mai mari la carburant
Doar că drumul legumelor până la piață presupune mai mulți bani cheltuiți pe transport și pe taxe. Bani care, uneori, se reflectă în prețul mărfii. Acest bărbat de pildă vinde roșiile la piață cu 4-5 lei. Face naveta de la 20 de kilometri distanță, transport care îl costă circa 80 de lei zilnic.
Ion Trifu, producător: „Acum s-a ridicat un pic prețul. Dar a fost și 2 lei, și 3 lei. Asta înseamnă 40 de kilograme de roșii. Atât ar trebui să vindeți ca să vă scoateți transportul? Da.”
Elena, producător: „Acum cu benzină, cum e destul de scumpă, vă dați seama dus și întors până la Ișalnița costă ceva bănuți. Am mai pus adaos și la ele, dar totuși, nu merg.”
Comercianții spun că prețurile nu pot fi crescute la nesfârșit pentru că asta ar însemna să rămână fără clienți.