Emotiile si oboseala pot duce la greseli in rezolvarea subiectelor de la probele de Bacalaureat 2018, sesiunea de toamna. Click! va da ponturi de la Ministerul Educatiei si de la profesori care au elaborat subiecte pentru aceste examene.
Nu te grabi! Subiectele au fost gandite astfel incat sa fie timp suficient pentru rezolvare si de verificare a raspunsurilor. Ministerul Educatiei precizeaza ca punctajul se acorda pentru intreaga lucrare, indiferent daca sunt abordate sau nu toate subiectele.
- Citeste de doua ori cerinta sau de cate ori este nevoie ca sa intelegi exact ce se cere.
- Daca ai un scris ”urat”, scrie mai intai pe ciorna, apoi redacteaza lucrarea mai atent.
- E bine ca elevul sa inceapa cu subiectul pe care il stie cel mai bine. Daca le abordeaza in ordinea data, e posibil ca una dintre cerinte sa nu-i fie cunoscuta si atunci risca sa apara blocajul.
Daca trateaza subiectele in ordinea in care le stapaneste, devine mai relaxat. Ar fi bine sa lase spatiu intre subiecte, pentru cazul in care isi mai aminteste ceva si va trebui sa completeze subiectul. Cand crede ca a terminat de scris, mai citeste o data lucrarea si face corecturile necesare.
- La probele scrise, textul trebuie sa fie clar, organizat, coerent, logic, cu echilibru intre introducere, continut si incheiere.
- Scrisul trebuie sa fie citet, sa se structureze pe paragrafe, sa aiba cat mai putine stersaturi. Se acorda puncte importante pentru utilizarea limbii literare, cu o varietate de cuvinte, o claritate a enunturilor si cu sintaxa adecvata.
- Primesti 3 puncte daca folosesti argumente convingatoare, formulari de valoare relevante. Primesti 2 puncte pentru utilizarea limbii literare. Primesti 1 punct daca lasi margini la pagina lucrarii si daca scrisul se intelege fara efort.
- Schimbi ideea, incepe un rand nou. Primesti 1 punct daca respecti limitele de spatiu. De pilda, se cere un eseu de minimum 400 de cuvinte, asta inseamna cel mult doua pagini scrise ordonat.
- La probele scrise, sunt trei subiecte. Daca ai grija sa raspunzi corect la primele doua, vei primi garantat nota de trecere. La un text argumentativ, de pilda, nu conteaza daca parerile sau opiniile tale sunt corecte sau nu, conteaza argumentele si sa fii convingator.
- Castigi puncte daca exprimi puncte de vedere personale si daca poti sa convingi cu acestea pe profesori.
- Daca folosesti corect limba romana, castigi puncte importante. Nu este o gluma! Foarte multi candidati uita sa puna punct la sfarsitul propozitiilor si neglijeaza, in general, normele de punctuatie.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 va incepe in 20 august, cu proba la Limba si literatura romana, si se vor incheia pe 31 august, cu evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala.
Afisarea rezultatelor se va face in 1 septembrie, pana la ora 12.00, iar contestatiile se vor putea depune pana la ora 16.00. rezultatele finale vor fi publicate pe 6 septembrie.