Close sidebar
Close sidebar

Începe sezonul căpușelor. Ce sfaturi ne dau medicii

Specialiștii sunt de părere că vremea caldă favorizează și apariția căpușelor. Medicii spun că trebuie să fim foarte atenți când ajungem în zone împădurite sau în parcuri, mai ales acolo unde iarba nu a fost tăiată.

Diana Bostan,

Cum ne ferim de căpușe

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Medicii avertizează asupra locurilor împădurite sau parcuri. Însă nu orice mușcătură este periculoasă, ci doar cele ale speciei care transmite boală Lyme

Oamenii trebuie să acorde o atenție sporită atunci când ies în natură

Maladia se poate trata, dar este extrem de importantă prezentarea de urgență la spital.

"E bine ca aceasta îndepărtare, dacă persoana respectivă nu ştie să o facă, să se adreseze unui cadru medical, nu neapărat în urgenţă, pentru că este o procedură de 5 secunde. Dacă avem suspiciunea unei boli Lyme, da, sunt anumite antibiotice care se administrează", a spus Hadrian Borcea, șeful UPU Oradea.

Citeste si: Ce este borelioza, boala cu care a fost diagnosticată Adda

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Mușcătura este dăunătoare și pentru animalele de companie, a explicat un medic veterinar.

"Controlăm în primul rând pleoapele, aici unde este pielea mai subtire de obicei se implanteaza căpuşa foarte usor, în zona trufei, sub gat şi, de obicei sub membrele anterioare şi posterioare unde e foarte subtire. Căpuşa o prindem de la bază, cu degetele sau cu o pensetă, o răsucim de două-trei ori şi iese cu cap cu tot", a declarat un medic veterinar.

Ce sfaturi ne dau medicii

Medicii recomandă ca atunci când ieşiţi în natură, în zonă cu vegetaţie, să purtaţi pantaloni lungi şi încălţări care acoperă pielea piciorului. 

Citeste si: După ce au făcut o dezinsecție în casă, o familie din Timișoara a ajuns la spital

Cel mai important este să fie verificate hainele şi pielea. “Oamenii trebuie să fie atenţi când vin din drumeţie, dacă au un punct roşu care nu era normal să fie acolo.

Poater fi o căpuşă care s-a înfipt în tegument şi care a început să se hrănească. După câteva ore, căpuşa se desprinde, reia ciclul vital. La animale, oamenii scot singuri căpuşele. Nu exista risc decât dacă ai răni. Apoi, gradina trebuie orecum întreţinută. Căpuşele sunt mari iubitoare de umezeală şi atunci toate zonele umbrite din grădini pot adăposti căpuşe, de aceea iarba trebuie bine tunsă. De asemenea, tufişurile îngrădite cu pietre expuse la soare ar fi eficiente. Stropirea ierbii cu insecticide nu este benefică pentru că sunt distruse şi insectele bune”, a explicat Alexandru Vladimirescu, cercetător de la Cantacuzino.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI