Președintele Klaus Iohannis pleacă marți la Madrid, unde va participa la Summit-ul NATO, a anunțat Administrația Prezidențială. Războiul din Ucraina și criza de securitate din regiunea Mării Negre sunt subiecte principale pe agenda întâlnirii de la Madrid.

Citeste si: Aliatul lui Putin, Dmitri Medvedev, amenință NATO cu Al Treilea Război Mondial. "Va fi o catastrofă completă"

La summit-ul de la Madrid, participă și președintele SUA, Joe Biden, precum și reprezentanții țărilor nordice care și-au depus candidatura pentru NATO- Suedia și Finlanda.

Klaus Iohannis, mesaj despre importanța strategică a regiunii Mării Negre  

Potrivit unui comunicat al președinției, Klaus Iohannis "va saluta reflectarea situației actuale de securitate în noul concept strategic al Alianței, precum și menționarea importanței strategice a regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică".

Citeste si: Zelenski, la întâlnirea cu Maia Sandu: "Vom răspunde cu bombe dacă rușii ne atacă din Transnistria"

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Președintele României va sublinia contribuția semnificativă a țării noastre la sprijinirea Ucrainei pe plan umanitar, precum și a partenerilor vulnerabili, mai ales cei din vecinătatea estică, în special Republica Moldova și Georgia.

În plus, Iohannis va reintera și sprijinul ferm al României pentru politica NATO, a ușilor deschise, inclusiv pentru aderarea a Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

Erdogan, discuții cu liderii din Suedia și Finlanda

Liderii finlandezi și suedezi vor discuta în debutul summit-ului de la Madrid despre solicitările lor de aderare la NATO cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în încercarea de a-l convinge să deblocheze procesul de aderare, informează presa de la Ankara.

Citeste si: Uniunea Europeană se pregătește pentru atacuri biologice, chimice, radiologice și nucleare

Președinția turcă a transmis că întâlnirea cu patru părți, care îl va implica și pe șeful NATO, Jens Stoltenberg, nu înseamnă că Turcia este aproape de ridicarea obiecțiilor față de aderarea celor două țări nordice la

blocul militar.

Reprezentanții de la Ankara, Helsinki și Stockholm au purtat luni o nouă rundă de discuții la sediul NATO de la Bruxelles pentru a încerca să rezolve diferențele.

„Speranța mea puternică este că acest dialog poate fi încheiat cu succes în viitorul apropiat, în mod ideal înainte de summit”, a declarat prim-ministrul suedez Magdalena Andersson după întâlnirea cu Stoltenberg la Bruxelles.

Invazia Ucrainei de către Rusia la începutul acestui an a făcut ca cele două țări nordice să renunțe la zeci de ani de nealiniere militară, solicitând în mai aderarea la NATO.

Dar cererea comună de aderare, considerată inițial a fi un proces rapid, a fost amânată de obiecțiile venite din partea Turciei, membru fondator al NATO.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si