Preşedintele Klaus Iohannis participă, de marţi până joi, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care va avea loc la Washington, Statele Unite ale Americii.

Citește și: Rusia avertizează că dronele SUA de deasupra Mării Negre ar putea duce la o "confruntare directă” cu NATO

Șeful statului român va solicita acordarea unei atenţii sporite Flancului Estic şi Mării Negre, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

"Preşedintele României va evidenţia, în sesiunile de lucru, importanţa crucială a legăturii transatlantice şi a apărării colective, în baza Articolului 5. În acest sens, va susţine deciziile Aliate privind consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare şi va solicita acordarea unei atenţii sporite Flancului Estic şi Mării Negre, regiune de importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică", informează Administraţia Prezidenţială.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia, totodată, că postura NATO se fundamentează pe "forţe, capabilităţi şi aranjamente de comandă şi control robuste şi eficiente, capabile să răspundă tuturor ameninţărilor".

Preşedintele Klaus Iohannis participă la summitul NATO de la Washington

Preşedintele Klaus Iohannis participă la summitul NATO de la Washington

[Sursa foto: Presidency.ro]

Trei zile de summit NATO la Washington

Programul Summitului NATO va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană şi partenerii NATO din Indo-Pacific, precum şi un eveniment aniversar.

De asemenea, vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care Declaraţia Summitului şi o Declaraţie a Consiliului NATO-Ucraina.

Summitul NATO din 2024 este unul aniversar, marcând 75 de ani de la înfiinţarea Alianței, cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie, care a dovedit inclusiv în perioada dificilă de la declanşarea războiului împotriva Ucrainei că unitatea, solidaritatea şi hotărârea Aliaţilor reprezintă principalele sale avantaje

strategice.

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, vorbind în cadrul unei conferinţe de presă premergătoare summitului la sediul NATO din Bruxelles, a recunoscut că reuniunile NATO au loc întotdeauna într-un context politic intern. 

Citeste si: Veste bună pentru femeile din țara noastră! Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea crește considerabil- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

În timp ce o mare parte a atenţiei se va concentra asupra lui Biden, pe fondul apelurilor din ce în ce mai numeroase din propriul său partid de a se da la o parte, delegaţii vor avea o agendă plină axată pe ajutorul militar şi financiar pentru Ucraina.

Două decenii de la aderarea României la NATO

România marchează în acest an două decenii de la aderarea la NATO, apartenenţă care a adus cetăţenilor români cele mai solide garanţii de securitate din istorie.

"România este un aliat puternic şi responsabil, un furnizor relevant de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi dincolo de aceasta. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia la Washington că apartenenţa la NATO este unul dintre fundamentele solide ale dezvoltării României democratice, profund angajate în arhitectura de securitate europeană şi cea euroatlantică", se arată în comunicatul președinției României.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si