In articol:
Preşedintele Klaus Iohannis participă, de marţi până joi, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care va avea loc la Washington, Statele Unite ale Americii.
Citește și: Rusia avertizează că dronele SUA de deasupra Mării Negre ar putea duce la o "confruntare directă” cu NATO
Șeful statului român va solicita acordarea unei atenţii sporite Flancului Estic şi Mării Negre, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
"Preşedintele României va evidenţia, în sesiunile de lucru, importanţa crucială a legăturii transatlantice şi a apărării colective, în baza Articolului 5.
Preşedintele Klaus Iohannis va sublinia, totodată, că postura NATO se fundamentează pe "forţe, capabilităţi şi aranjamente de comandă şi control robuste şi eficiente, capabile să răspundă tuturor ameninţărilor".
Trei zile de summit NATO la Washington
Programul Summitului NATO va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană şi partenerii NATO din Indo-Pacific, precum şi un eveniment aniversar.
De asemenea, vor fi adoptate mai multe documente oficiale, printre care Declaraţia Summitului şi o Declaraţie a Consiliului NATO-Ucraina.
Summitul NATO din 2024 este unul aniversar, marcând 75 de ani de la înfiinţarea Alianței, cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie, care a dovedit inclusiv în perioada dificilă de la declanşarea războiului împotriva Ucrainei că unitatea, solidaritatea şi hotărârea Aliaţilor reprezintă principalele sale avantaje strategice.
Şeful NATO, Jens Stoltenberg, vorbind în cadrul unei conferinţe de presă premergătoare summitului la sediul NATO din Bruxelles, a recunoscut că reuniunile NATO au loc întotdeauna într-un context politic intern.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
În timp ce o mare parte a atenţiei se va concentra asupra lui Biden, pe fondul apelurilor din ce în ce mai numeroase din propriul său partid de a se da la o parte, delegaţii vor avea o agendă plină axată pe ajutorul militar şi financiar pentru Ucraina.
Două decenii de la aderarea României la NATO
România marchează în acest an două decenii de la aderarea la NATO, apartenenţă care a adus cetăţenilor români cele mai solide garanţii de securitate din istorie.
"România este un aliat puternic şi responsabil, un furnizor relevant de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi dincolo de aceasta. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis va evidenţia la Washington că apartenenţa la NATO este unul dintre fundamentele solide ale dezvoltării României democratice, profund angajate în arhitectura de securitate europeană şi cea euroatlantică", se arată în comunicatul președinției României.